Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministru Toninu zelena luč za podpis pogodbe o nakupu boxerjev

Za vas piše:
A. R.
Objava: 11. 05. 2022 / 14:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2022 / 14:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministru Toninu zelena luč za podpis pogodbe o nakupu boxerjev
Minister Matej Tonin naj bi memorandum podpisal še danes. FOTO: Tatjana Splichal

Ministru Toninu zelena luč za podpis pogodbe o nakupu boxerjev

Vlada se je na današnji dopisni seji med drugim seznanila z informacijo o nameravanem podpisu Memoranduma o soglasju k programu Boxer v okviru OCCAR in soglašala s prevzemom finančnih obveznosti za izvedbo programa Boxer v breme proračunov 2022 do 2026.

S tem je obrambnega ministra Mateja Tonina pooblastila za podpis memoranduma o soglasju k programu Boxer v okviru organizacije OCCAR, hkrati pa naj bi ga, kot navaja STA, pooblastila tudi za podpis pogodbe o nakupu 45 osemkolesnikov boxer. 

Tonin naj bi pogodbo podpisal še danes, ko ima vlada še polna pooblastila. Najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Robert Golob je sicer Tonina pred časom pozval, naj se vzdrži podpisa mednarodne pogodbe.

Podpis memoranduma za Slovenijo še letos prinaša finančne posledice v višini 7,2 milijona evrov, ki se nanašajo na povračilo razvojnih stroškov za 45 vozil boxer državam članicam tega programa. Gre za t. i. vstopno pristojbino k programu boxer, ki bo poravnana v enkratnem znesku v letu 2022, sredstva pa bodo zagotovljena z zakonom o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih od 2021 do 2026.

»Drugih neposrednih finančnih posledic podpis memoranduma ne prinaša. Nadaljnje finančne posledice bodo nastale šele s sklenitvijo pravno zavezujoče programske odločitve in pogodbe o nakupu vozil boxer z glavnim dobaviteljem,« piše v sporočilu po seji vlade.

Ministrstvo za obrambo načrtuje, da Slovenija za nakup 45 vozil boxer z nameščeno oborožitveno opremo in za logistično podporo, rezervne dele, specialno orodje in testno opremo, integracijo sistemov, testiranje, usposabljanja, dokumentacijo, razvoj in projektno vodenje, ne bo odštela več kot 320 milijonov evrov brez DDV.

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh