Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Državni zbor potrdil sedmi protikoronski zakon

Za vas piše:
T. M.
Objava: 30. 12. 2020 / 07:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.12.2020 / 14:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Državni zbor potrdil sedmi protikoronski zakon

Državni zbor potrdil sedmi protikoronski zakon

Sejo v državnem zboru začasno prekinil močan potres.

FOTO: Pexels.


Državni zbor je v torek, 29. decembra, sprejel sedmi protikoronski zakon, vreden 550 milijonov evrov. Ta prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, hkrati pa – tako kot prvi protikoronski zakon – še dodatke za najbolj ranljive skupine prebivalstva.

Seja je bila zaradi močnega potresa na Hrvaškem, ki ga je bilo čutiti tudi po vsej Sloveniji, začasno prekinjena.

Solidarnostni dodatek za najranljivejše skupine

Za čas epidemije zakon določa denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve, predvideno je tudi izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka najranljivejšim skupinam. To so upokojenci, študentje, zaposleni z najnižjimi plačami, otroci do 18. leta starosti, starši z več otroki, starejši kmetje z nizkimi dohodki.

Za 100 evrov bo v času epidemije višji tudi dodatek za nego otroka. Za vsakega novorojenega otroka bo država še leto dni po koncu epidemije plačala 500 evrov. Ta določba velja za otroke, rojene že od letošnjega 1. januarja dalje.



Temeljni dohodek tudi verskim uslužbencem

Verski uslužbenci bodo za zadnje tri mesece iztekajočega se leta prejeli mesečni temeljni dohodek v znesku 700 evrov.

Zaposlenim v javnem zdravstvu in domovih za starejše, ki delajo z okuženimi bolniki, zakon do konca leta 2021 prinaša za najmanj 30 odstotkov višje plače, tistim, ki so okužbi z novim koronavirusom še posebej izpostavljeni, tudi v okviru javnih del, pa se bo urna postavka povečala za 65 odstotkov.



Dodatni ukrepi tudi na področju gospodarstva

Vlada je predlog novega protikoronskega zakona pripravila predvsem z namenom ublažitve posledic, ki jih je epidemija koronavirusa povzročila gospodarstvu. Z njim se podaljšujejo nekateri ukrepi iz predhodnih šestih protikoronskih zakonov, nekateri pa so novi.

Zakon prinaša številne dodatne ukrepe na področju gospodarstva, ki naj bi podjetjem olajšali spopad z epidemijo, ohranili delovna mesta ter omogočili preživetje dejavnosti, ki v teh časih ne smejo poslovati oz. delujejo okrnjeno.

Nove lokacije za množično testiranje

Na uradni spletni strani vlade Republike Slovenije so zapisali, da cepljenje in množično testiranje zelo uspešno potekata. Na spletni strani Ministrstva za zdravje je objavljen tudi posodobljen seznam lokacij, kjer se bo množično testiranje izvajalo v prihajajočih dneh.


Vir: STA in Vlada RS.


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh