Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Državni zbor sprejel nov protikoronski zakon za blažitev posledic epidemije

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 27. 12. 2021 / 20:42
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.12.2021 / 20:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Državni zbor sprejel nov protikoronski zakon za blažitev posledic epidemije
Državni zbor je od lanske pomladi sprejel že devet protikoronskih zakonov. FOTO: Tatjana Splichal

Državni zbor sprejel nov protikoronski zakon za blažitev posledic epidemije

Državni zbor je sprejel nov protikoronski zakon z dodatnimi ukrepi za omilitev posledic epidemije koronavirusne bolezni.

Zakon prinaša nove dodatke za najbolj ranljive, uvaja odškodninsko odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19, duhove pa buri zvišanje zgornje meje uvrščanja zdravnikov v plačne razrede, poroča STA.

Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 podaljšuje nekatere ukrepe iz dosedanjih protikoronskih zakonov ter prinaša nove. Finančne posledice so ocenjene na 280 milijonov evrov.

Ena od novosti je povračilo škode za primere zdravstvenih zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19.

Ena od novosti je povračilo škode za primere zdravstvenih zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19. Kot je pojasnil finančni minister Andrej Šircelj, je cepljenje sicer »najbolj varen in učinkovit preventivni ukrep v boju proti covidu-19«, kljub temu pa lahko v redkih primerih pride do resnih nezaželenih učinkov, zato država uvaja odškodninsko odgovornost.

Z zakonom se podaljšujejo nekateri ukrepi, ki bi se sicer letos iztekli: neizrabljeni lanski dopust bo mogoče koristiti do 1. aprila 2022, tistega za leto 2021 pa do konca prihodnjega leta. Turistični boni iz lanskega junija bodo veljavni do konca junija 2022, do takrat bo država tudi še izplačevala po 500 evrov za vsakega novorojenega otroka.

Na področju varovanja zdravja se med drugim podaljšujejo možnost prerazporejanja zdravstvenega kadra, financiranje telemedicinske obravnave ter možnost koriščenja treh dni odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika. Med ukrepi za pomoč podjetjem je Šircelj izpostavil nov ukrep kreditiranja preko Slovenskega podjetniškega sklada.

Novi interventni zakon prinaša tudi izplačilo novih enkratnih solidarnostnih dodatkov za upokojence.

Stroške hitrih testov bodo delodajalcem krili iz proračuna, in sicer za čas od 8. novembra do konca januarja 2022 v višini 92,50 evra na delavca, ki se mora samotestirati. Novi interventni zakon prinaša tudi izplačilo novih enkratnih solidarnostnih dodatkov: upokojenci s pokojninami do 732 evrov bodo dodatek prejeli v treh različnih višinah - 130 evrov, 230 evrov in 300 evrov, izplačan pa bo do konca januarja 2022.

Kmetje, ki so dopolnili 65 let starosti in imajo manj kot 591,20 evra mesečnih prihodkov, bodo prav tako do konca januarja prejeli 150 evrov. Dva meseca pozneje bodo dodatek v enaki višini prejeli še invalidi in vojni veterani.

Državni zbor je od lanske pomladi sprejel že devet protikoronskih zakonov ter še poseben interventni zakon za pomoč turizmu in povezanim panogam ob epidemiji.

Poslanci pa so v današnji razpravi največ pozornosti posvetili zvišanju zgornje meje uvrščanja zdravnikov in zobozdravnikov v plačne razrede: začasno, do konca leta 2022, bodo lahko uvrščeni do 63. plačnega razreda, kar je šest več kot zdaj.

Državni zbor je od lanske pomladi sprejel že devet protikoronskih zakonov ter še poseben interventni zakon za pomoč turizmu in povezanim panogam ob epidemiji. Vlada predlaga, da novega interventnega zakona, ki ga je DZ sprejel s 46 glasovi za in 42 proti, tako kot predhodnih zakonov za pomoč gospodarstvu in državljanom ob epidemiji ne bi bilo mogoče izpodbijati na referendumu. Ustrezen sklep o tem bo DZ potrjeval v prihodnjih dneh.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh