Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V 10 letih dve milijardi za zdravstvo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 30. 09. 2021 / 09:15
Oznake: Politika, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2021 / 09:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
V 10 letih dve milijardi za zdravstvo
V naslednjih 10 letih je predvidenih za dve milijardi evrov vlaganj v zdravstvo. FOTO: Pixabay

V 10 letih dve milijardi za zdravstvo

Vlada je v parlament vložila zakon, s katerim v naslednjih 10 letih za naložbe namenja približno dve milijardi evrov. Državni zbor je zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu med letom 2021 in 2031 potrdil z 68 glasovi za in dvema proti.

Po besedah državnega sekretarja z ministrstva za zdravje Roberta Cuglja zakon zajema štiri glavna področja vlaganj, ki nastajajo zaradi potreb prenove obstoječih zgradb, zaradi potreb pri obvladovanju epidemije in novih bolezni in na drugi strani dolgoročno zagotavljajo zdravstveni kader in dolgoročno vzdržnost zdravstvenega sistema.

»Od besed k dejanjem«

Kot pravi zdravstveni minister Janez Poklukar, gre za izjemno pomemben strateški zakon na področju zdravstva, ki bo omogočil načrtovanje potrebnih kapacitet, infrastrukture, opreme, IT in kadrov. »To je prvi kamen v mozaiku zdravstva od leta 2021 do leta 2031 in nam daje zagotovilo, da bo naše zdravstvo javno, univerzalno in dostopno. Vsem nam zaposlenim v zdravstvu pa daje upanje, da od besed prehajamo k dejanjem,« dodaja Poklukar.

Za več kot dve milijardi vlaganj

Po zakonu sta v naslednjih 10 letih predvideni dobri dve milijardi evrov za vlaganje v primarno, sekundarno in terciarno raven.

763 milijonov evrov bo vloženih v oba univerzitetna klinična centra.

557 milijonov evrov je namenjenih za razvoj in modernizacijo splošnim bolnišnicam in tudi negovalnim bolnišnicam ter domovom po celi Sloveniji. Za področje izobraževanja, izboljšanja in povečanja kapacitet fakultet namenjamo skupaj 250 milijonov evrov. Kar 200 milijonov evrov je namenjenih za sofinanciranje v izboljšavo infrastrukture na primarnem nivoju, pravijo na ministrstvu.

Status quo

Ob predstavitvi zakona je Poklukar stanje v zdravstvu opisal: »Virus covid-19 je slovensko zdravstvo dohitel v nezavidljivem stanju. Tega si kot družba in država ne smemo več dopustiti. Posodobiti moramo prostore in opremo naših zdravstvenih ustanov. Poskrbeti moramo za kakovostno izobraževanje zdravstvenega kadra, ki ga primanjkuje. Poskrbeti moramo za logistiko, za digitalizacijo zdravstva.«

In, najpomembnejše: poskrbeti moramo za dobre pogoje v slovenskem zdravstvu. (Janez Poklukar, minister za zdravje)

Potrebe bodo naraščale

»Potrebe po zdravljenju bodo tudi zaradi spremenjenih demografskih kazalcev naraščale. Pojavljajo se nove bolezni, tudi takšne, ki nam dodobra obremenijo zdravstveni sistem,« je poudaril državni sekretar Cugelj. Cilj vlaganj je zagotavljanje storitev, ki so primerljive z evropskimi zdravstvenimi sistemi, še dodajajo na ministrstvu.


Kupi v trgovini

Zdravilna moč limone
Zdravje
8,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh