Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Državno odlikovanje tudi Cudermanu in Sivcu

Za vas piše:
K. H.
Objava: 12. 07. 2019 / 12:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2019 / 09:01
Ustavi predvajanje Nalaganje

Državno odlikovanje tudi Cudermanu in Sivcu

Predsednik R Slovenije Borut Pahor je izročil pet državnih odlikovanj.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v sredo, 10. julija, na posebni slovesnosti v predsedniški palači vročil pet državnih odlikovanj, med drugim je medaljo za zasluge prejel dr. Mirko Cuderman, nekdanji upravnik Družine, za ustanovitev Slovenskega zborovskega arhiva in za donacijo izjemno obsežne zbirke notnega in avdiovizualnega gradiva.


Poleg Cudermana je odlikovanje, srebrni red za zasluge, prejelo Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije za 70 let prispevanja k razvoju pedagoškega, strokovnega in znanstvenega dela na področjih matematike, fizike in astronomije, odlikovanje red za zasluge je prejel mag. Ivan Sivec za izjemno obsežen, raznolik in odmeven avtorski opus, ki neguje narodno zavest, odlikovanje medalje za zasluge pa sta poleg dr. Mirka Cudermana prejela še Dragutin Križanić za dolgoletno delovanje na področju glasbenega šolstva v Brežicah ter za obuditev in razširjanje tamburaštva ter Janez Pucihar za dobrodelnost in dolgoletno humanitarno delovanje v okviru rotarijskega gibanja.


Mirko Cuderman podaril zbirko z več kot 44 tisoč naslovi muzikalij

Za svoje življenjsko organizacijsko in poustvarjalno delo je dr. Cuderman prejel več priznanj in tudi državno odlikovanje, so zapisali v utemeljitvi: »Današnje priznanje zato ni namenjeno njegovemu poklicnemu in umetniškemu delu, temveč povsem konkretnemu dejanju, ki je vredno širšega družbenega priznanja. Dr. Cuderman ni bil le poustvarjalec glasbe, temveč tudi njen zbiralec in raziskovalec. Njegovo izredno široko znanje je plod nenehnega študija in izpopolnjevanja. V ta namen je vse svoje poklicno življenje zbiral zborovsko in siceršnjo glasbeno literaturo, posnetke znanih in manj znanih dirigentov in sestavov ter avdiovizualno gradivo s področja vokalne in vokalno-instrumentalne glasbe.«

Vse zbrano gradivo je sklenil v obliki donacije prepustiti strokovni javnosti. V ta namen je bil 28. januarja 2013 na njegovo pobudo in s to dragoceno donacijo ustanovljen Slovenski zborovski arhiv. Arhivu je dr. Cuderman podaril svojo celotno zbirko, ki obsega 44.275 naslovov muzikalij, 1.796 zgoščenk in 1.054 plošč z zborovsko in orkestralno glasbo slovenskih in svetovnih avtorjev ter izvajalcev. Poleg tega je arhivu podaril tudi 1.722 naslovov strokovne literature ter financiral skoraj vso opremo in celó pohištvo za zbirko. Podarjeno gradivo je ob tehnični pomoči tudi uredil in katalogiziral, tako da je dostopno vsem ljubiteljem zborovskega petja oziroma vokalno-instrumentalne glasbe. Katalog, ki obsega več kakor sto tisoč enot, je pripravljen tudi v elektronski obliki.



Ivan Sivec napisal že 155 knjig, jeseni izideta še dve novi

Ivan Sivec je z največjim avtorskim opusom pri nas eden najbolj branih slovenskih pisateljev, so zapisali v utemeljitvi: »Tako opravlja izjemno poslanstvo za bralno kulturo mladih in starih. Ob zgodovinskih, biografskih in pustolovskih romanih objavlja potopise, knjige o športu in glasbi, kmečke povesti ter knjige za mlajše bralce. Besede in zgodbe kipijo izpod njegovega peresa ter imajo bralke in bralce med vsemi generacijami, doma in po svetu.«

Navajati številke je pri Ivanu Sivcu je nezanesljivo, so še zapisali v utemeljitvi, saj se te nenehno spreminjajo: doslej je napisal več kot 150 knjig. Za svoje delo je prejel več priznanj: zlato Kersnikovo plaketo za književnost, Terseglavovo priznanje za radijske oddaje, Souvanovo nagrado za življenjsko delo kot eden najbolj plodnih piscev besedil za glasbo in druga. Posebno priznanje njegovemu delu izrekajo bralci, ki ga vsako leto uvrstijo na seznam avtorjev največkrat izposojenih knjig ter množično obiskujejo literarne in pogovorne večere z njim. (Ivana Sivca smo predstavili v rubriki Osebno v letošnji 24. številki Družine z datumom 16. junij, zapis najdete na povezavi http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/rekorder-med-literati?Open)

Po podelitvi je Ivan Sivec zbranim v Predsedniški palači kratko spregovoril o pomenu slovenske kulture za obstoj slovenskega naroda vse od brižinskih spomenikov naprej.

Več iz utemeljitev odlikovanj vsem petim nagrajencem na spletni strani predsednika Republike Slovenije http://www.up-rs.si

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh