Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dublinski nadškof kritično o načrtovani reformi zakona o splavu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 20. 05. 2013 / 06:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dublinski nadškof kritično o načrtovani reformi zakona o splavu

Umetna prekinitev nosečnosti naj bi bila po novem dovoljena tudi še na stopnji, ko je zarodek že sposoben samostojnega življenja.

Dublinski nadškof Diarmuid Martin je izrazil ostro kritiko do načrtovanih sprememb irske zakonodaje o splavu. V primeru uspele predvidene reforme bo nerojeno življenje na Irskem 'deležno manjše zaščite kot v kateri koli liberalnejši zakonodaji ostalih držav', po navedbah nemške katoliške agencije KNA v gostujočem komentarju za irski časnik 'The Irish Times' z obžalovanjem ugotavlja nadškof Martin. Po prvem osnutku novega zakona naj bi bila umetna prekinitev nosečnosti dovoljena vsakokrat, ko je ogroženo življenje nosečnice, kamor sodi tudi težko določljiva ogroženost zaradi samomorilnosti.

Nadškof je izrazil svojo zaskrbljenost nad možnostjo, da bi bil po novem splav dovoljen tudi še na stopnji, ko je zarodek že sposoben samostojnega življenja. V tem primeru otrok izgubi svojo ustavno pravico na enakopravno zaščito kot ostale osebe, pojasnuje dublinski nadškof.

S svojim tokratnim komentarjem se je nadškof Martin prvikrat vključil v razpravo o reformi zakonodaje o splavu, dan preden so pri odboru za zdravje v irskem parlamentu pričeli z razpravo o omenjeni reformi. Okoli petdeset medicinskih izvedencev je tri dni razpravljalo na to temo. Nasprotniki splava so že pred parlamentarno razpravo kritično ocenili osnutek novega zakona, predvsem pa so ostro obsodili dejstvo, da med razpravljalci v parlamentu ni nobenega cerkvenega predstavnika ne predstavnika civilnodružbenih skupin, ki nasprotujejo umetni prekinitvi nosečnosti.

Eden izmed povodov za reformo zakonodaje o splavu je smrt 31-letne Indijke, ki je lanskega oktobra umrla v eni izmed irskih bolnišnic. Zdravniki ji niso bili pripravljeni opraviti splava v 18. tednu nosečnosti, dokler je bilo še zaznati srčni utrip zarodka. Po smrti svojega nerojenega otroka je Indijka štiri dni kasneje umrla zaradi zastrupitve krvi.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh