Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Duhovnik ne oznanja samega sebe, ampak Kristusa’

Objava: 15. 04. 2010 / 07:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Duhovnik ne oznanja samega sebe, ampak Kristusa’

Sveti oče je včerajšnjo katehezo posvetil vlogi duhovnika v današnji družbi, ob koncu pa zagotovil svoje molitve žrtvam potresa na Kitajskem

Papež Benedikt XVI. je na včerajšnji splošni avdienci na Trgu svetega Petra poudaril, da duhovnik ne sme oznanjati samega sebe in se prilagajati prevladujoči kulturi, pač pa naj oznanja Jezusa Kristusa. Sveti oče je tudi zagotovil svoje molitve za žrtve rušilnega potresa z močjo 6,9 po Richterjevi lestvici, ki je v včerajšnjih jutranjih urah prizadel jugozahod Kitajske in je terjal najmanj štiristo smrtnih žrtev. Benedikt XVI. je celotno mednarodno skupnost pozval k solidarnosti, poročajo pri vatikanskem radiu.

Povedal je, da moli za žrtve in je duhovno blizu vsem preizkušenim v tej hudi katastrofi, ter dodal, da Boga prosi, naj jim olajša trpljenje in jim v tej nesreči podeli pogum. Kot poročajo kitajske oblasti, je bilo v potresu ranjenih najmanj deset tisoč ljudi, številni pa so še vedno ujeti pod ruševinami. Po prvih ocenah naj bi bilo uničenih med osemdeset in devetdeset odstotkov hiš v mestih Jushu in Jiegu. Epicenter potresa je bil v provinci Činghaj na globini desetih kilometrov, na tibetanski planoti, ki velja za potresno območje.

Sicer je sveti oče včerajšnjo katehezo posvetil vlogi duhovnika v današnji družbi in ob tem poudaril, da se duhovnik ne sme nikoli poistovetiti s prevladujočo kulturo, saj ne oznanja samega sebe, temveč Kristusa. Duhovnikov glas bi se lahko pogosto zdel kot glas vpijočega v puščavi, toda prav na tem temelji njegova preroška moč: duhovnik se ne poistoveti z nobeno kulturo niti s prevladujočo miselnostjo, ampak pokaže edino novost, ki je sposobna globoko in temeljito prenoviti človeka. Ta novost je živi Kristus, ki nam je blizu, Bog, ki deluje v našem življenju in v svetu, je poudaril Benedikt XVI. Duhovnik, je nadaljeval, ne oznanja samega sebe, svojih lastnih idej ali filozofij, pač pa Kristusa.

V zmedi in pomanjkanju orientacije v današnjem času prinaša luč Božje besede, Luč, ki je v tem svetu Kristus sam. Duhovnikovo življenje bi se moralo, kot svetuje sveti Avguštin, po papeževih besedah izenačiti s Kristusovim, nauk, ki ga oznanja, pa mora najprej ponotranjiti in živeti duhovnik sam.

V nadaljevanju je sveti oče izpostavil izjemni pomen duhovniške službe, predvsem v današnjem času. Živimo v veliki zmedi okrog temeljnih izbir našega življenja in okrog vprašanj, kot so kaj je svet, od kod izvira, kam gremo mi, kaj moramo storiti, da bi delali dobro, kako moramo živeti in katere vrednote so zares prave. V povezavi z vsem tem obstaja ničkoliko protislovnih filozofij, ki se rojevajo in izginjajo ter ki ustvarjajo zmedo okrog temeljnih odločitev o načinu življenja. Ne vemo več, kdo nas je ustvaril in zakaj, niti tega, kam gremo, je opozoril Benedikt XVI. V teh razmerah nam po njegovih besedah nasproti prihajata Gospod, ki je sočuten do ovac brez pastirja, in njegova Beseda. On sam je Božja beseda in nam kaže smer, je dejal sveti oče in pojasnil, da je to tudi duhovnikova naloga: ljudem prinašati Božjo besedo.

V nadaljevanju je papež spomnil, da je duhovnik poklican delovati v Kristusovem imenu. Kot je dejal, naj bi duhovnik nikoli ne uveljavljal samega sebe, temveč naj bi kot Kristus človeštvu razodeval Očetovo obličje, globoko občestvo ljubezni, ki jo Bog živi v sebi. Duhovnik ne uči svojih idej. Duhovnik ne govori sam od sebe ali pa zase, da bi ga drugi občudovali. Duhovnik uči v imenu Kristusa in predlaga resnico, ki je Kristus sam, je poudaril sveti oče, ki je vernikom, zbranim na Trgu svetega Petra še pojasnil, da bo kateheze velikonočnega časa posvetil letu duhovništva. V svojih premišljevanjih bo govoril o vlogi duhovnika, pomenu njegovega upodobljenja po Kristusu in o njegovem vodenju Cerkve.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh