Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Duhovnik pred nemogočim poslanstvom«

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 10. 09. 2020 / 08:41
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2020 / 05:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Duhovnik pred nemogočim poslanstvom«

»Duhovnik pred nemogočim poslanstvom«

Od 6. do 13. septembra je potekal Teden molitve za duhovne poklice.

Geslo letošnjega Tedna molitve za duhovne poklice se je glasilo Duhovni poklic – zaklad v glinasti posodi (prim. 2 Kor 4,7). Po škofijah so v teh dneh organizirali različna molitvena srečanja v ta namen.

Phil Bosmans (1922–2012) se v knjigi z naslovom Bog – moja oaza takole spominja svojega duhovniškega posvečenja: »Redovnik sem. Pri posvetitvi za duhovnika sem ležal na tleh in se počutil tako majhnega in ničnega pred Bogom in Jezusovim skrivnostnim učlovečenjem. Še sedaj, po toliko letih, tega ne obžalujem. Ponovno bi legel na tla.«

Duhovnik – človek dobrote in miru

»Nismo pa nikakršna nenaravna bitja, nobeni polbogovi ali "sveti predmeti". Duhovnik je človek z vsemi človeškimi mejami, šibkostmi, napakami in grehi. Saj je popolnoma navaden človek, ni "iz posebne peke s posebnimi dodatki". Nima svetniškega sija in ni najboljši, najmoralnejši in ni brez napak. Ni junak, svetnik, učenjak, mogočnež ali bogataš,« opozarja Bosmans, a hkrati dodaja: »Lahko pa je človek dobrote, tolažbe, luči in miru.«

Njegove besede so še kako aktualne tudi za današnji čas. In čeprav vsi duhovniki zagotovo niso po naših merilih, bodimo hvaležni za tiste, ki to so: za vse duhovnike, ki so zgledni in predani, za vse, ki jih lahko imenujemo prijatelje, za vse, ki so nas, morda pa tudi že naše otroke in vnuke, pospremili na pot vere.

Nemogoče poslanstvo

»Ko si posvečen v duhovnika, se do korenin svojega bivanja posvetiš Bogu in ljudem, svoje telo, svoje srce in duha, svoje roke in noge – na razpolago daš vse svoje bitje, da Božjo ljubezen delaš vidno in jo ljudje lahko občutijo. Duhovnik je postavljen pred nemogoče poslanstvo. Toda zaveda se, da je Bog mogočen v nemočnih, močan v šibkih – in da Bog ne pomaga "popolnim", ampak nemočnim ljudem, ki vse stavijo nanj,« je prepričan Phil Bosmans.


Foto: Jože Potrpin.

»Daj jim moč spreminjati srca«

Prav je, da za duhovne poklice večkrat molimo tudi mi. Lahko s spodaj zapisano molitvijo za duhovnike, ki jo je sestavila sv. Terezija Deteta Jezusa, redovnica karmeličanka in cerkvena učiteljica.

Jezus, večni, veliki duhovnik,
ohrani svoje duhovnike
v zavetju svojega presvetega srca,
da jim nihče ne bo mogel škodovati.
Ohrani neomadeževane njihove maziljene roke,
ki se vsak dan dotikajo tvojega presvetega telesa.
Ohrani čiste njihove ustnice,
ki jih je pordečila tvoja dragocena kri.
Ohrani čisto in sveto njihovo srce,
ki je zapečateno z vzvišenim znamenjem
tvojega slavnega duhovništva.
Naj rastejo v ljubezni in zvestobi do tebe!
Obvaruj jih vsega posvetnega!
Daj jim – z oblastjo – spreminjati kruh in vino,
tudi moč spreminjati srca.
Blagoslovi njihovo delo z obilnimi sadovi
in podari jim nekoč krono večnega življenja. Amen.


Preberite še:
- Praznovanje malega šmarna na Brezjah
- Zlatomašnik Tomaž Nagode

Nalaganje
Nazaj na vrh