Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Duhovnik v novem avtomobilu? Tako vendar ne gre!«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 07. 2013 / 10:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Duhovnik v novem avtomobilu? Tako vendar ne gre!«

»Duhovnik v novem avtomobilu? Tako vendar ne gre!«

Papež se je srečal s 6.000 mladimi semeniščniki in novinci in skupaj z njimi obhajal slovesno bogoslužje.

Papež Frančišek je na včerajšnjo nedeljo s prihodnjimi duhovniki in redovniki iz več kot 60 držav obhajal slovesno bogoslužje v baziliki sv. Petra v Vatikanu, ob sklepu štiridnevnega srečanja okoli 6.000 semeniščnikov, novink in novincev v italijanski prestolnici. Srečanje je potekalo pod geslom 'Zaupam se ti', romanje na grob sv. Petra pa je v okviru leta vere priredil Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije.

V svojem nagovoru se je Frančišek mladim zahvalil za njihovo odločitev, da kot duhovniki in redovniki v svet ponesejo krščansko vero. Po besedah svetega očeta njihovo služenje nikoli ne sme zapasti v rutino. »Nevarnost prevelikega zaupanja strukturam je vedno na preži«, je dejal papež. Cerkev ni v lasti ljudi, pač pa pripada Bogu, je Frančišek navedel besede svojega predhodnika Benedikta XVI. »Brez stalne povezanosti z Bogom poslanstvo postane posel.«

»Vi predstavljate mladost Cerkve«, je dejal Frančišek: »Vsak kristjan, predvsem pa mi sami, smo poklicani, da prinašamo to sporočilo upanja, ki podarja vedrino in veselje.« Tudi sredi nujnih vsakodnevnih obveznosti bi morali možje in žene v službi Cerkve preko molitve vedno iskati stik z Bogom. To služenje od ljudi zahteva skromnost. »Jezus je svoje učence poslal v svet 'brez denarnice, brez torbe in brez sandal'«, je Frančišek navedel besede iz Lukovega evangelija.

Med večernim srečanjem v Vatikanu minulo soboto je papež mlade, ki se pripravljajo na posvečeno življenje, spodbudil, naj zavestno živijo v skromnih razmerah. »Hudo mi je, ko vidim duhovnika ali redovnico v sijočem, novem avtomobilu. Tako vendar ne gre«, je pojasnil Frančišek. Cerkev bi si morala po papeževih besedah močneje prizadevati, da se približa ljudem. »Želim si Cerkve, ki bi bila misijonarska. Ne želim si tihe Cerkve«, je sveti oče pozval mlade in jih opogumil, naj na svoji življenjski poti doživeto oznanjajo evangelij. »Ostanite pristni, pogumni in dosledni«, je Frančišek položil na srce svojim gostom v dvorani Pavla VI.

Kristjani lahko Jezusa srečajo na dva načina: notranjega preko molitve in zunanjega s širjenjem njegovega sporočila med ljudmi. »Oboje sodi skupaj«, je poudaril papež. Življenje za vero pa ne temelji zgolj na tem, temveč tudi na poglobljenem študiju in vsakodnevnem življenju v skupnosti med brati ali sestrami. »Nikoli ne govorite grdo o drugih«, je opozoril papež. Ob sporih med duhovniki ali redovniki bi vpleteni vedno morali prositi za posredovanja škofa ali redovnega predstojnika. Ob zaključku svojega nagovora, ki so ga mladi vedno znova prekinjali z glasnim aplavzom, je Frančišek vse zbrane prosil, naj zanj molijo. Kajti po lastnih besedah je tudi on, tako kot vsi ostali, le ubog grešnik.

Vir: Kathpress / RV

Foto: news.va


Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh