Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Duhovniki, uprite se krivici!’

Objava: 01. 04. 2010 / 12:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Duhovniki, uprite se krivici!’

Sveti oče je na veliki četrtek duhovnike in vernike pozval, naj se borijo za zaščito človeškega življenja

Papež Benedikt XVI. je vse duhovnike in vernike pozval, naj se uprejo krivičnemu odnosu držav do zaščite človeškega življenja. Pri krizmeni maši na današnji veliki četrtek, ki se je je udeležilo okoli tri tisoč duhovnikov iz rimske škofije in vatikanske kurije, je sveti oče vse prisotne spomnil na obljubo, ki so jo dali pri svojem mašniškem posvečenju, da jih namreč ‘pri njihovem delu ne bodo vodili človeški interesi, ampak ljubezen do soljudi’. Primerov spolnih zlorab, ki v zadnjem času pretresajo katoliško Cerkev, papež ni posebej omenjal.

V svojem nagovoru je sveti oče povedal, da so krščanski mučenci že od najzgodnejših časov ‘z odklanjanjem neresnice uveljavljali moč pravičnosti in resnice, z vsemi njenimi posledicami’. Tudi danes kristjani ‘ne smejo sprejemati krivic, ki so predstavljene kot pravice, še posebej kadar gre za umor nedolžnih nerojenih otrok’.

Boj kristjanov predstavlja dejstvo, da kot dobri državljani spoštujejo in upoštevajo pravne predpise, obenem pa se ne držijo tistih pravil, ki niso pravična, temveč krivična. Po papeževih besedah naj bi bili verniki ‘ljudje miru, ki skrivnost križa prepoznajo in živijo kot skrivnost sprave’. Kot je poudaril sveti oče, Kristus ni zmagal z mečem, ampak s križem. Ob tem se je kritično izrazil do površinskega zabavljaštva. Smeh je označil kot nekaj pozitivnega, kljub temu pa, kot je dejal, zabava ni edina stvar v življenju.

Krščansko veselje je ‘nekaj drugega kot zgolj zabava, ki si je želi sodobna družba’. Še posebej duhovniki naj bi posredovali veselje, ki prihaja iz resnice, je pojasnil sveti oče.

Pri bogoslužju v baziliki sv. Petra je papež blagoslovil tri vrste svetega olja, ki jih na veliki četrtek v svojih stolnih cerkvah blagoslavljajo tudi vsi škofje po svetu. Mednje sodijo krizmeno olje, ki se uporablja pri krstu, birmi, duhovniškem in mašniškem posvečenju, bolniško olje, s katerim mazilijo bolnike, in olje za katehumene, ki so ga ti deležni pred svetim krstom.

Zvečer bo sveti oče v lateranski baziliki obhajal spomin zadnje večerje, med obredom pa bo dvanajstim duhovnikom umil noge, kot je to storil Jezus svojim učencem.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh