Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dunajski duhovnik napisal krajevno župnijsko kriminalko

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 09. 2014 / 09:15
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dunajski duhovnik napisal krajevno župnijsko kriminalko

Johannes Gönner bo nocoj na Dunaju prebiral iz svoje knjige »Nič ni pozabljeno«.

Nocoj v dunajski cerkvi sv. Kanizija (Canisiuskirche) prirejajo nenavaden književni večer: župnik Johannes Gönner ne bo prebiral evangeljskih odlomkov ali molitev iz misala, pač pa napeto kratkočasno kriminalno zgodbo, ki jo je napisal sam. 55-letni duhovnik, ki je tudi rektor referata za tujejezične skupnosti v dunajski nadškofiji, je »župnijsko kriminalko«, ki je izšla pri založbi Styria, naslovil Nič ni pozabljeno (»Nichts ist vergessen«).



Gönner v knjigi opisuje izjemno nenavadne dogodke v nekem župnijskem občestvu, kot osrednji lik v delu nastopa domači župnik. Njegova pripoved se meša s pogledi drugih protagonistov, ki dogajanje opisujejo s svojega zornega kota in v zabavnem dunajskem narečju.

Vsebina 288-stranske knjige gre takole: neko poletje se v dunajski župniji dlje časa dogajajo nepojasnjene stvari, ki pripeljejo do »župnijske vstaje«. Različne sabotaže namreč neki osebi povzročijo hude poškodbe, v občestvu pa se pojavljajo nepojasnjena anonimna darila. Na dogodke vpliva tudi temna skrivnost iz obdobja, ko so okoli leta 1900 gradili župnijsko cerkev.

Dogajanje se nato preseli na grški otok Kreto, kjer je Johannes Gönner svojo knjigo dejansko napisal, potem ko mu je dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn odobril »ustvarjalni dopust«. »Teh nekaj tednov sem potreboval, da je zgodba napredovala«, je v pogovoru za dunajski časnik pojasnil Gönner. Med letom ga namreč ob vsem delu ni obiskala »ustvarjalna muza«. V zahvalo bo kardinalu Schönbornu podaril izvod svoje »župnijske kriminalke«.

Nocoj pa bo napetih dogodivščin željnim Dunajčanom prebiral odlomke iz svoje knjige. Poslušalci so vabljeni v cerkveni stolp župnijske cerkve sv. Kanizija.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh