Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dürerjev oltar vabi obiskovalce

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 06. 2021 / 06:31
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2021 / 07:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dürerjev oltar vabi obiskovalce

Dürerjev oltar vabi obiskovalce

Domnevno Dürerjevo delo v eno od nemških cerkva priteguje številne ljubitelje umetnosti.

Poznogotski krilni oltar v cerkvi sv. Janeza v Crailsheimu FOTO: Stadtarchiv Crailsheim

Domnevno delo nemškega renesančnega slikarja Albrechta Dürerja v cerkev sv. Janeza v Crailsheimu v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg po navedbah STA priteguje številne ljubitelje umetnosti. Znameniti umetnik naj bi poslikal zunanjo stran kril gotskega krilnega oltarja, ki je običajno skrita očem. Poznogotski krilni oltar so v začetku tedna zaprli, tako da je poslikava, ki naj bi bila po mnenju stroke Dürerjevo delo, sedaj vidna, poročanje nemških agencij povzemajo pri STA.

Potem ko so mediji po vsej državi poročali, da gre najverjetneje za Dürerjevo delo, se je število obiskovalcev te luteranske cerkve močno povečalo. Oltar bo ostal zaprt še dva do tri mesece, dokler se začetno vznemirjenje ne poleže.

Oltar je nastal okoli leta 1490

Kot so še poročali nemški mediji, želijo poznavalci umetnikovega dela iz njegove rodne Bavarske v bližnji prihodnosti sicer natančneje preučiti tudi sam oltar, ki je nastal okoli leta 1490. Po njihovem mnenju ta izhaja iz delavnice Dürerjevega učitelja Michaela Wolgemuta. Na eni od slik na oltarju je upodobljen prizor obglavljenja sv. Janeza Krstnika in po besedah poznavalcev Dürerjevega opusa je na sliki vidnih veliko podobnosti z drugimi umetnikovimi deli.

Albrecht Dürer (1471-1528) se je rodil v Nürnbergu kot sin zlatarja. Učil se je pri očetu in pri slikarju Wolgemutu. V letih med 1512 in 1519 je bil v službi cesarja Maksimiljana I., med 1520 in 1521 pa je potoval po Nizozemski. Kot izjemen risar in oster opazovalec, obdarjen z bogato domišljijo, je največji uspeh dosegel v lesorezih in bakrorezih z versko in občečloveško tematiko, v sijajnih skicah pejsažev s potovanj ter v znanstveno natančno izdelanih akvarelih z motivi iz rastlinskega in živalskega sveta.

Tudi njegove oljne slike kažejo bogastvo barv in psihološko prepričljivost. Kot prvi nemški likovni umetnik se je sistematično ukvarjal s slikarsko teorijo in raziskoval temo lepote.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh