Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dva razloga za praznovanje

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 11. 06. 2018 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2018 / 09:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dva razloga za praznovanje

Dva razloga za praznovanje

Blagoslovitev obnovljenih orgel in praznovanje 110. obletnice župnije na Viču.

Ko so se pred več kot 110 leti na Viču odločili za novo cerkev in samostan, je odbor povabil graškega arhitekta Hansa Pascherja, da si je ogledal teren in pripravil idejne skice, pozneje pa izdelal načrte. Odbor mu je dal nekaj navodil: cerkev naj bo zidana v renesančnem slogu in naj ima prostora za približno dva tisoč ljudi. Posvečena naj bo frančiškanskemu svetniku sv. Antonu Padovanskemu, ki je zelo priljubljen med ljudmi, v Sloveniji pa mu je posvečenih le malo cerkva.


Obnovljene orgle je blagoslovil nadškof Zore. Foto: I. Ž

Aprila 1907 je škof A. B. Jeglič blagoslovil temeljni kamen, delo je zelo hitro napredovalo in že 2. decembra 1907 je bila cerkev blagoslovljena, v njej prva maša, škof Jeglič pa jo je posvetil 14. junija 1908. Župnijo so ustanovili 25. oktobra 1908, prvi župnik pa je bil p. Avguštin Čampa. Septembra 1912 je orgelski mojster Ivan Milavec na kor postavil še orgle (32 registrov, 1.876 piščali). Ob ustanovitvi je imela župnija približno 4.000 župljanov, leta 2011 pa okrog 30.000. Od ustanovitve župnije do stoletnice, do leta 2008, je bilo krščenih 13.400 otrok.

Ob 110. obletnici župnije obnovili orgle

Zato so bili v nedeljo, 10. junija, v župnijski cerkvi sv. Antona Padovanskega na Viču slovesna maša ob 110. obletnici župnijske cerkve in ustanovitve župnije ter farno žegnanje ob prazniku zavetnika (blagoslov Antonovih kruhkov) in blagoslovitev obnovljenih Milavčevih orgel. Slovesnost in blagoslovitev je vodil nadškof Stanislav Zore, ki je dejal, da je poleg praznovanja obletnice in obnovitve orgel poseben razlog praznovanja prazničnost vsakega izmed nas, da je vsak izmed nas svetišče Svetega Duha, Božje prebivališče med ljudmi. Da je vsak z veseljem in predano Božji otrok, ne samo vpisan v župnijske knjige, ampak z veseljem in srcem Božji otrok.



Ob obletnici župnije so z darovi obnovili orgle, ki so za župnijo pridobitev za novih sto let. Ob tej priložnosti so izdali knjižico, v kateri so predstavili obe obletnici in še posebej obnovo orgel. Seznanili so se z zgodovino viških orgel, s prvotno lepoto orgel izpod rok orglarja Ivana Milavca iz leta 1912 in s tem, kako se je Milavčev sijaj ohranil v orglah, zdaj obnovljenih pod vodstvom orglarja Andreja Dvoršaka in mariborske orglarske delavnice.

Po maši je bilo praznovanje z nastopom skupin Židani parazol, Drumlce in Pihalna godba Vič, ob stojnicah sta bili pogostitev in tombola, namenjena obnovljenim orglam.

Štiridnevno praznovanje

Program je trajal štiri dni, saj so želeli poudariti hvaležnost za 110 let posvetitve cerkve in ustanovitve župnije ter za lepoto župnijskega življenja danes, hkrati pa predstaviti tehnične zmožnosti obnovljenih orgel. V četrtek, 7. junija, je mašo daroval viški rojak p. Ambrož Mušič, pel pa je družinski zbor Gaudium. V petek je mašo daroval nekdanji župnik in sedanji provincial, Vičan p. Marjan Čuden, pri maši in po njej pa je pel deški zbor Schellenburg (organist Rok Rakar, zborovodja Gregor Klančič). V soboto je mašo daroval viški rojak p. Mari Osredkar, pele so Ščekice. Sledila je predstavitev obnovljenih orgel (orglar Andrej Dvoršak in organist Tone Potočnik), nato orgelski koncert, ki sta ga izvajala organista Marko Petrušič in Tone Potočnik, na sporedu so bila znana dela mojstrov klasične glasbe.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh