Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dve predsednici in njuni zgodbi o pomilostitvah

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 02. 2024 / 07:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2024 / 08:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dve predsednici in njuni zgodbi o pomilostitvah
Katalin Novak je odstopila z mesta madžarske predsednice. FOTO: FB Katalin Novak

Dve predsednici in njuni zgodbi o pomilostitvah

Aprila lani je takratna madžarska predsednica Katalin Novak pomilostila moškega, obsojenega zaradi prikrivanja spolnih zlorab v domu za otroke in mladostnike. O tem je pred tednom dni prvi poročal spletni portal 444.hu, kar je privedlo do množičnega protesta v Budimpešti in v soboto tudi do predsedničinega odstopa.

»Naredila sem napako … Danes je zadnji dan, ko vas nagovarjam kot predsednica,« je pojasnila Katalin Novak, ki je prekinila uradni obisk v Katarju in se v soboto nepričakovano vrnila v Budimpešto. »Za pomilostitev sem se lanskega aprila odločila v prepričanju, da obsojenec ni zlorabljal ranljivosti otrok, ki jih je nadzoroval. Storila sem napako, saj sta pomilostitev in njena neustrezna utemeljitev sprožili dvome o ničelni toleranci do pedofilije,« je priznala dovčerajšnja madžarska predsednica.

Odstopila tudi Judit Varga

Premier Viktor Orban je v četrtek vložil ustavni amandma, ki predsedniku jemlje pravico do pomilostitve obsojencev za zločine, storjene nad otroki. V soboto je nekdanja pravosodna ministrica Judit Varga, ki naj bi bila nosilka Fideszove liste za letošnje evropske volitve in je tudi podpisala pomilostitev, prevzela odgovornost za svojo odločitev, se odpovedala poslanskemu mandatu in prvemu mestu na listi stranke za volitve v Evropski parlament in napovedala umik iz javnega življenja.

Za kaj je šlo?

Primer, ki je spodnesel Novakovo, sega v september 2019, ko je bil Janos V., nekdanji direktor rejniškega doma v mestu Bicske, 30 kilometrov od Budimpešte, obsojen na 8 let zapora zaradi dolgotrajnih spolnih zlorab mladoletnikov v tej ustanovi. Zgodba je prišla v javnost šele leta 2016, ko je po samomoru ene od žrtev drugi gojenec doma Janosa V. prijavil policiji. Tedaj je v zgodbo vstopil direktorjev namestnik Endre K., ki ga je predsednica nato aprila lani pomilostila.

Ob papeževem obisku

Janos V. je namreč Endreja K. prosil, naj v imenu žrtve napiše pričanje, v katerem trdi, da si je obtožbe o spolnih zlorabah izmislila pod vplivom mamil, in Endre K. je to – kljub zavedanju, kaj to pomeni – res storil. Sodišče ga je spoznalo za krivega in 27. aprila lani, ko je papež Frančišek obiskal Madžarsko in je tedaj Katalin Novak brez utemeljitve pomilostila 22 obsojencev, mu je do konca prestane kazni ostalo še manj kot leto dni. A predsednica je tedaj pomilostila tudi njega.


Kdo je Katalin Novak?

Katalin Novak je pred slabima dvema letoma postala prva madžarska predsednica, pred tem je bila ministrica za družinsko politiko in zato najzaslužnejša za sprejem zakonodaje za zaščito otrok pred LGBT-propagando. Je velika zagovornica tradicionalnih družinskih vrednot, poročena z ekonomistom Istvanom Veresem, s katerim imata tri otroke: Adama, Tamasa in Kato.

Primerjava s slovensko predsednico

Nemogoče je ne potegniti primerjav s slovensko predsednico dr. Natašo Pirc Musar, ki se je novembra lani ravno tako znašla v nemilosti (dela) javnosti zaradi pomilostitve treh tihotapcev nezakonitih migrantov. Veliko hrupa za prazen nič – predsednica je naknadno upravičevala svojo potezo in kot argumente nanizala osebne okoliščine, zdravstveno stanje, plačilo denarne kazni v celoti ali zgledno prestajanje kazni za zapahi. Da bi bil primer zrel za njen odstop, niti pomislila ni.

Od začetka decembra le še molk

Ko jo je poslanec opozicijske SDS mag. Branko Grims izzval, češ da Slovenija s tovrstnimi dejanji predsednice sporoča, da bodo ujeti kriminalci oproščeni, se je Nataša Pirc Musar ostro odzvala, da je »zloraba migracijske problematike v populistične namene za poceni pridobivanje političnih točk zavržno dejanje«. Po tem, ko je v začetku decembra javno upravičevala pomilostitve, je o tej tematiki v Sloveniji vse utihnilo, zgodilo pa se ni nič.

Pod črto

Pod črto: od Katalin Novak, vidne predstavnice stranke Fidesz, ki ji tudi v Sloveniji tako radi lepijo skrajne oznake, češ da je kriva za »orbanizacijo« Madžarske in da hromi evropski razvoj države, se slovenska družba, politika in tudi Cerkev lahko prav v tem trenutku kaj naučijo. Denimo o prevzemanju odgovornosti in o osebnostni in politični integriteti. Kajti ravno na zaščiti otrok, mladostnikov in družin je Novakova gradila svoj politični ugled …

Nalaganje
Nazaj na vrh