Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska in madžarska predsednica v Lendavi odprli novozgrajene prostore dvojezične šole

Za vas piše:
M. M.
Objava: 05. 12. 2023 / 12:51
Oznake: Mladi, Predsednik, Šola
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.12.2023 / 16:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska in madžarska predsednica v Lendavi odprli novozgrajene prostore dvojezične šole
Madžarska predsednica Katalin Novak in slovenska predsednica Nataša Pirc Musar ob ogledu šole. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Slovenska in madžarska predsednica v Lendavi odprli novozgrajene prostore dvojezične šole

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar in madžarska predsednica Katalin Novak sta danes skupaj obiskali Prekmurje in med drugim predali namenu novozgrajene prostore dvojezične srednje šole v Lendavi. »Dve ženski predsednici v dvojezični šoli sta dokaz prijateljstva in zaveza sosednjih držav k spodbujanju prijateljstva, spodbujanju sobivanja, učenja in spoštovanja raznolikosti,« je ob obisku povedal Pirc Musarjeva.

Predsednici sosednih držav sta poleg lendavske srednje šole obiskali še Hišo priložnosti v Radmožancih ter se v Dobrovniku srečali s prebivalci, predstavniki lokalnih skupnosti in gospodarstva.

V dveh jezikih se sporazumevate in učite

Ob obisku dvojezične šole v Lendavi je slovenska predsednica dejala, da z govorom izražamo svoje želje, čustva, potrebe in preko govora navezujemo stike z ljudmi. »Na govoru in stisku rok temelji diplomacija. Prek govora in besed navezujemo prijateljstva. V Lendavi in prav v tej ustanovi se učite dveh jezikov in ustvarjate in komunicirate v dveh jezikih. V dveh jezikih se učite, v dveh jezikih se sporazumevate in navezujete prijateljstva.«

Denar prispevali obe državi

Vrednost novozgrajenega dela šole je 666.000 evrov. Od tega je Madžarska prispevala 136.000 evrov, ostalo pa Slovenija. Gradbena dela so začeli konec leta 2022 in jih zaključili junija letos. Septembra so že začeli uporabljati 250 kvadratnih metrov novih prostorov. Šola je z njimi bogatejša za novo učilnico za pedagoško vzgojo, frizersko učilnico s 14 učnimi mesti ter kabinet in čajno kuhinjo, je za STA povedala ravnateljica šole Silvija Hajdinjak Prendl.

Večjezičnost bogati

Kot je še poudarila Pirc Musarjeva, dijaki prek dvojezičnosti in boljšega razumevanja kulture svojega in sosednjih narodov, »postajate bolj občutljivi tudi za potrebe, želje in stiske drugih ljudi in posameznikov drugih narodov. In to je prava dragocenost te ustanove. Večjezičnost bogati ne le vas kot posameznike, ampak bogati tudi družbo«.

120-letna zgodovina šole

Zgodovina srednješolskega izobraževanja v Lendavi sega v leto 1903, ko se je začelo obrtno izobraževanje. Po drugi svetovni vojni (od leta 1945) je ustanova delovala kot poklicna kovinarska šola, od leta 1960 pa kot srednja strojna tehnična šola. Po letu 1980 se je šola na podlagi zakona o usmerjenem izobraževanju razvila v dvojezično srednjo šolo. Danes šola omogoča vpis v različne srednješolske programe, ki trajajo od dveh do štirih let.

Šola, ki uči za življenje

»Srednja šola Lendava je šola, ki s svojimi programi uči za življenje. Veseli me, da sta obe državi pomagali, da se je šola še razširila in bo s svojim poslanstvom pri izobraževanju mladih pomagala, da se bo regija razvijala,« je v zaključku govora poudarila slovenska predsednica ter dijakom in vsem zaposlenim na šoli zaželela uspešno delo v prihodnje.


Kupi v trgovini

Pritt korekturni valj
Ostali pisarniški pripomočki
3,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh