Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dvesto brezdomcev na večerji v vatikanskih vrtovih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 07. 2013 / 09:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dvesto brezdomcev na večerji v vatikanskih vrtovih

Dvesto brezdomcev na večerji v vatikanskih vrtovih

Rimske brezdomce je gostil Krožek sv. Petra, za mizami pa je stregel tudi kardinal Giuseppe Bertello, predsednik vatikanskega governatorata.

Minuli ponedeljek zvečer so vatikanski vrtovi obiskovalcem ponujali nenavadno podobo: praznično pogrnjene mize pred tamkajšnjo lurško votlino so pričakovale okoli dvesto gostov, ki so se tam zbrali na obilni večerji. Spretni natakarji so hiteli od ene mize do druge, da bi gostom kar najhitreje in v slogu postregli z večernim obrokom. Tokratni gostje pa niso bili pomembni vatikanski prelati, temveč najrevnejši prebivalci italijanske prestolnice. Rimske brezdomce je na večerji gostil Krožek sv. Petra, za mizami pa je stregel tudi kardinal Giuseppe Bertello, predsednik vatikanskega governatorata.

Krožek sv. Petra rimskim brezdomcem skozi vse leto pomaga z zagotavljanjem dnevnega obroka v svojih kuhinjah in s prenočišči ter z nudenjem druge vrste pomoči, s čimer ostaja konkretno znamenje papeževe človekoljubne dobrodelnosti v mestu Rim. Večerja v vatikanskih vrtovih je bila za vse udeležene poseben dogodek. Gostje so prispeli z avtobusi, pričakalo pa jih je 122 članov združenja skupaj s kardinalom Bertellom, ki je goste tudi nagovoril ter jim izrekel dobrodošlico v svojem in papeževem imenu. »Marija nas gleda z veselim pogledom,« je dejal in povabil k molitvi. Večer je popestrila tudi godba vatikanske žandarmerije.

Dogodek je za Radio Vatikan v pogovoru orisal msgr. Franco Camaldo, ki tudi sam pomaga pri dejavnostih Krožka sv. Petra. »Preživeli smo dan, poln vedrine in poln veselja,« je zatrdil. Zbrani so ob koncu dobili tudi skromno darilo: sadje in sladice, ki jih je prispeval eden od članov združenja. V spomin na večerjo so prejeli obesek za ključe s podobo papeža Frančiška.

Po Camaldovih besedah pa je bilo najbolj ganljivo to, da so mnogi brezdomci papežu Frančišku prinesli pisma. Msgr. Camaldo je o delu Krožka sv. Petra, ki deluje že 144 let, dejal, da se je zelo spremenila struktura oseb, ki jim združenje pomaga. Če so bili to v preteklosti večinoma tujci, je danes vedno več Italijanov, ki iz meseca v mesec ne uspejo pokriti vseh življenjskih stroškov. Ti ljudje 'potrebujejo vse', je dodal: pripravljen obrok hrane, saj nimajo denarja, da bi si hrano kupili sami, potrebujejo pa tudi našo naklonjenost, solidarnost in ljubezen. »Pri nas se počutijo kot doma, saj si prizadevamo, da bi se počutili dobro,« je zaključil msgr. Camaldo.


Vir: Radio Vatikan
Foto: Radio Vatikan



Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh