Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ECDC: poziv k nujnim ukrepom za zajezitev covida in cepljenju

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 24. 11. 2021 / 15:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2021 / 15:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
ECDC: poziv k nujnim ukrepom za zajezitev covida in cepljenju
Okrepiti moramo cepljenje, da bi nadzorovali epidemijo FOTO: Pixabay

ECDC: poziv k nujnim ukrepom za zajezitev covida in cepljenju

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes pozval evropske države, naj nujno uvedejo ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa, da bi tako zmanjšali potencialno zelo visoko breme, ki bi ga lahko koronavirusna bolezen v tem prostoru predstavljala decembra in januarja, poziva pa tudi k okrepitvi cepljenja proti covidu-19.

Kot kažejo zadnje ocene tveganja ECDC, brez takojšnjih ukrepov, kot sta vzdrževanje razdalje in nošenje mask, in višjih deležev cepljenih Evropo čaka težka zima. Direktorica ECDC Andrea Ammon je ob tem v izjavi priporočila poživitvene odmerke cepiva proti koronavirusni bolezni za vse starejše od 18 let, prednostno pa za vse starejše od 40 let, poroča STA.

Države, zlasti tiste z nižjo ravno precepljenosti, ob tem poziva k nadaljnjim prizadevanjem za okrepitev deleža cepljenih med prebivalci, ker naj bi bil delež necepljenih prevelik. Po besedah Ammonove to pušča veliko praznino v cepljenju, ki je ni mogoče hitro premostiti in daje virusu na razpolago veliko prostora za širjenje.

Brez takojšnjih ukrepov, kot sta vzdrževanje razdalje in nošenje mask, in višjih deležev cepljenih Evropo čaka težka zima.

Kot je spomnila, je bilo na območju Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora, ki vključuje še Norveško, Lihtenštajn in Islandijo, doslej v celoti cepljenih manj kot 70 odstotkov prebivalcev. Ravni se sicer med državami močno razlikujejo - v Bolgariji je denimo v celoti cepljenih le 24,2 odstotka prebivalcev, na Portugalskem pa 86,7 odstotka.

Na danes objavljeno oceno tveganja s strani ECDC se je odzvala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki meni, da je sporočilo jasno: »Okrepiti moramo cepljenje, da bi nadzorovali epidemijo. Poživitveni odmerki bi morali biti dostopni za odrasle, prednostno za starejše od 40 in ranljive ljudi.« Von der Leynova je znova pozvala tudi k ohranjanju razdalje in uporabi zaščitnih mask.

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh