Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

EFFETA – gluhi v življenju Cerkve

Objava: 30. 11. 2009 / 08:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

EFFETA – gluhi v življenju Cerkve

To je bila tema 24. mednarodne konference Papeškega sveta za pastoralo zdravja, ki je potekala od 19. do 21. novembra 2009 v Vatikanu.

Po mnenju predsednika sveta nadškofa Zygmunta Zimowskega je bil to zgodovinski trenutek, ko je Cerkev odprla vrata, da bi gluhonemi bili še bolj prepoznavni v družbi in Cerkvi.

Papež Benedikt XVI. Je na avdienci poudaril, da so gluhonemi enakovredni oznanjevalci v službi evangelija in dejavni subjekti v življenju Cerkve. Udeleženci smo mogli zgovorno prepoznati neverjetno življenjsko moč in željo po aktivnosti v Cerkvi gluhonemih oseb.

Na koncu so bila podana nekatera priporočila za krajevne Cerkve. Gluhonemi so po zakramentu krsta aktivni oznanjevalci evangelija v Cerkvi in morajo imeti vse možnosti, da se v ta proces vključijo. To ima pomembno vlogo družba in krajevna Cerkev. Vsaka škofija naj bi imela usposobljenega duhovnika za liturgijo in katehezo teh oseb. Že pripravnike za duhovništvo in redovništvo naj bi na to pripravljali z vzgojo in študijem. Odgovornost je predvsem na škofih, da so te osebe res lahko dejavno vključene v živo občestvo Cerkve. Zelo je priporočljivo, da se v ta namen uporabljajo tudi vsa sodobna sredstva komunikacije, predvsem internet. Tudi gluhonemim je treba omogočiti teološko izobraževanje. Tudi med njimi je treba spodbujati in dati možnosti, da se uresničijo v duhovništvu in redovništvu. Vsaka krajevna Cerkev naj ima usposobljene osebe za potrebno komunikacijo, ki bodo dejavni predvsem v primeru liturgičnih shodov in drugih množičnih prireditev v družbi in Cerkvi. Vse ovire na poti enakopravnosti je treba v družbi in Cerkvi odstraniti, da morejo tudi te osebe popolnoma uresničiti svoje talente in karizme.

Seveda pa zgovorno o ob vsem tem pove naslov, ki pomeni, da je odprto srce posameznika in Cerkve pogoj za izpolnjevanje vseh priporočil. Tudi velik izziv za našo krajevno Cerkev.

dr. Jože Štupnikar, narodni ravmatelj za pastoralo zdravja pri SŠK

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh