Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Egipt: usoda koptskih mučencev v Libiji kmalu na filmskem platnu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 07. 2020 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2020 / 11:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Egipt: usoda koptskih mučencev v Libiji kmalu na filmskem platnu

Naslov filma bo »Mučenci vere in naroda«.

Foto: splet

»Mučenci vere in naroda« bo naslov filma o usodi 20 koptskih kristjanov, ki so jih leta 2015 skupaj z delovnim kolegom iz Gane obglavili džihadisti. Kot poroča spletni portal Vatican News, projekt podpirata tudi koptski pravoslavni patriarh Tavadros in koptski pravoslavni škof Pavnotios iz Samaluta.

Kot je v sporočilu za javnost napovedala samalutska škofija, bodo v kratkem začeli s snemanjem filma. Besedilo scenarija, katerega pripravo so zaupali pisateljici Mini Magdy, temelji na poročilih sorodnikov mučencev. Režiser bo Youssef Nabil, ki je že v preteklosti posnel več filmov o krščanskem mučeništvu.

Pred prizori o mučeništvu, odkritju posmrtnih ostankov v množičnem grobu in njihovem prevozu v Egipt bo v filmu prikazano življenje mučencev, ki so postali žrtve džihadistične milice »Islamska država«: mladih moških, ki so upali na boljše življenje in so se izselili v Libijo, da bi lahko z delom podpirali svoje družine.

Ozadje

20 egiptovskih koptov in njihov ganski kolega je bilo ugrabljenih januarja 2015 v Libiji. Video njihovega obglavljenja so džihadisti na spletu objavili 15. Februarja istega leta. Le teden dni po množičnem poboju je koptski pravoslavni patriarh Tavadros II. oznanil, da bo 21 mučencev, ki so jih obglavili pripadniki »Islamske države«, vpisal v koptski sinaksarij, ki v vzhodni Cerkvi igra vlogo Rimskega martirologija. Ta postopek je soroden kanonizaciji v rimski Cerkvi. Bogoslužni spomin na koptske mučence v Egiptu obhajajo 15. februarja.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh