Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Egiptovski kopti si ne želijo posebne obravnave

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 22. 01. 2013 / 07:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Egiptovski kopti si ne želijo posebne obravnave

Koptski katoliški pomožni škof Hanna zavrača pravilnik o kvotah: »To bi pomenilo izločitev manjšin«.

Zahteva po zagotovljenih poslanskih sedežih za kopte je med predstavniki egiptovskih kristjanov naletela na vsesplošno zavrnitev. Koptski katoliški pomožni škof iz Aleksandrije, Boutros Fahim Awad Hanna, je v pogovoru za vatikansko agencijo Fides opozoril, da bi posebna obravnava kristjanov privedla do še večje razcepljenosti v egiptovski družbi. »Sem za to, da za dobrobit vseh vladajo najsposobnejši, ne glede na to, kateri veroizpovedi pripadajo«, je dejal škof. Vsi Egipčani bi morali imeti enake pravice in dolžnosti in bi morali ob vseh razlikah tvoriti enoten narod. Posebna kvota bi pomenila zgolj izločitev manjšin.

Pred omenjenim pogovorom je skupina koptov v egiptovskem tisku prav tako izrekla svoje nasprotovanje zahtevi borcev za človekove pravice po parlamentarni kvoti za kristjane. »Nasprotujemo predlogu, da bi narod delili na verski osnovi znotraj zakonskih predlogov«, je zapisano v skupni izjavi. Med več deset pisci in podpisniki omenjene izjave sta tudi nekdanji minister za turizem Mounir Fakhry Abdel-Nour in vodja leta 2004 ustanovljenega gibanja za državljanske pravice Kifaya.

V začetku tedna je vodja Egiptovske zveze pri organizaciji za zaščito človekovih pravic (EUHRO), Naguib Gabriel, izrazil predlog za poslansko kvoto na določenih listah posameznih strank. V luči močne prevlade islamskih moči v egiptovski politiki je bilo to moč razumeti kot podporo pomankljivi prisotnosti kristjanov v tamkajšnji politiki. Politični aktivisti obenem razmišljajo o ustanovitvi lastne koptske stranke. Termin naslednjih parlamentarnih volitev v Egiptu zaenkrat še ni znan.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh