Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Egiptovski veliki mufti podpira smrtno kazen za sedem koptov v izgnanstvu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 01. 02. 2013 / 08:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Egiptovski veliki mufti podpira smrtno kazen za sedem koptov v izgnanstvu

Med obsojenimi domnevni filmski producent in ustanovitelj Ameriškega narodnega združenja koptov.

Sedem koptskih kristjanov, ki živijo v Združenih državah Amerike in Avstraliji, je bilo v Egiptu v odsotnosti obsojenih na smrt. Obsodbo je minuli torek potrdilo vrhovno sodišče v Kairu, potem ko je kazen kot povsem zakonito označil tudi tamkajšnji mufti Ali Gomaa, kot je poročal Radio Vatikan.

Obsojenim sodišče očita, da so razžalili islam in ogrožali narodno enotnost. Eden izmed obsojencev je Nakoula Basseley Nakoula, čigar film z naslovom 'Nedožnost muslimanov', ki je bil na ogled na svetovnem spletu, je v lanskem septembru povzročil številne proteste med muslimanskimi verniki. Tudi ostali obsojenci so očitno nekako povezani z omenjenim filmom.

Trinajstminutni video posnetek, ki so ga razširili po svetovnem spletu, je septembra lani ponekod po svetu povzročil krvave proteste med muslimani. V libijskem Bengaziju so razjarjeni protestniki napadli ameriški konzulat in umorili tamkajšnjega veleposlanika Chrisa Stevensa.

Med obsojenimi v kairskem procesu je tudi ustanovitelj Ameriškega narodnega združenja koptov, washingtonski odvetnik Girgis Abdel Shahid. Pet obsojencev živi v Združenih državah Amerike, eden v Avstraliji in eden v Kanadi.

Veliki mufti Gomaa je februarja lani ostro nasprotoval smrtni kazni za nekega mladega Savdijca, ki mu je kazen grozila zaradi sporočila na socialnem omrežju Twitter, ki je bilo kritično do islama. Triindvajsetletnik z nikomer ni mogel razpravljati o svojih verskih dvomih, je tedaj mufti Gomaa pojasnil v pogovoru za nek arabski časnik. Poleg tega je dejal, da cenzura novih socialnih medijev ni potrebna. Z vodstvom koptske Cerkve je Gomaa v prijateljskih odnosih.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh