Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprtje razstave Ženske Ejti Štih v galeriji Družina

Za vas pišejo:
Katja Zver, Mojca Purger
Objava: 30. 08. 2022 / 18:47
Oznake: Dogodek, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2022 / 22:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odprtje razstave Ženske Ejti Štih v galeriji Družina
FOTO: Tatjana Splichal

Odprtje razstave Ženske Ejti Štih v galeriji Družina

Priznana slovenska slikarka Ejti Štih se je v galeriji Družina predstavila s slikami iz sklopa Rdeče in zlato. Izbrane slike govorijo o problematiki žensk, zato razstava nosi naslov Ženske.

V torkov večer sta nas popeljala arhitekta in virtuoza iz tujine Maria Elena Busso in Lucho Fernandez de Ochoa, mož naše današnje umetnice. V nadaljevanju je Manica Ferenc vodila pogovor z Ejti Štih. Slikarka je izpostavila perečo problematiko o zlorabah deklet in žensk. 

FOTO: Tatjana Splichal 

Živi in ustvarja v Boliviji

Ejti Marija Štih od leta 1982 živi in ustvarja v Boliviji, v mestu Santa Cruz de la Sierra, kjer je v opuščeni policijski postaji ustvarila likovno galerijo. Ustvarja je na področju kiparstva, slikarstva, keramike, grafike in gledališča. Pripravila je že več kot 70 samostojnih razstav v Sloveniji, Boliviji, Franciji, Italiji, Španiji, ZDA in številnih drugih. 

Njena dela so družbeno angažirana in gledalce nagovarjajo z jasnim sporočilom in izrazitimi podobami. V svojih delih poslikava problematiko navadnih ljudi. Loteva se globalnih tem revščine, migracij in socialnih stisk. Veliko je ustvarjala tudi za cerkvene ustanove v Boliviji. Najprepoznavnejši je Križev pot za tamkajšnjo katedralo. 

Predstavlja izbor slik z naslovom Ženske

»S svojimi slikami želim predstaviti stiske, stigme, strahove in vse to kar morajo ženske prenašati, tako v Boliviji kot v Latinski Ameriki kakor tudi v naši slovenski deželi. Moje slike niso nekakšen manifest, jaz ne pišem zakonom in nisem za ali proti,« je ob odprtju razstave povedla Ejti Štih. Med drugim je poudarila, da so v Boliviji socialne razmere veliko drugačne kot so tukaj v Sloveniji. 

Ljudje smo si zelo podobni. Vsi bi bili radi ljubljeni, vsi se bojimo smrti. (Ejti Štih)

Obiskovalci odprtja razstave v galeriji Družina. FOTO: Tatjana Splichal

P. dr. Edvard Kovač je o pretresljivi razstavi zapisal: »Slikarka Ejti Štih po eni strani ponavlja prizore nemočnega, golega in potlačenega dekleta, po drugi strani pa slika družbo, ki hoče iz deklet narediti uporabno blago zabave, grotesknega smeha in predmetne zanimivosti. Zato je na razstavi kar nekaj prizorov, v katerih družba gleda na stisko žensk kot na zanimiv pojav, jo opazujejo, razpredajo in razpravljajo, ki razboleli ženski pa se nihče ne skloni.«

Razstavo Ženske si lahko ogledate v galeriji Družina (Krekov trg 1, Ljubljana) do 8. oktobra. Galerija je odprta med 9. in 17. uro ob delavnikih, ob sobotah pa med 8. in 12. uro. Vabljeni.

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh