Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ejti Štih, slovenska slikarka iz Bolivije [VIDEO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 30. 08. 2022 / 13:01
Oznake: Dogodek, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2022 / 15:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ejti Štih, slovenska slikarka iz Bolivije [VIDEO]
Ejti Štih. FOTO: Tatjana Splichal

Ejti Štih, slovenska slikarka iz Bolivije [VIDEO]

Galerija Družina bo gostila razstavo »Ženske«, slovenske akademske slikarke Ejti Štih, ki že več desetletij živi in ustvarja v Boliviji. Pred nocojšnjim odprtjem razstave smo se pogovarjali z umetnico.


Ejti Štih, rojena Marija Štih, je slovenska akademska slikarka, ki že več kot štiri desetletja živi in deluje v Boliviji. Je hči slavnega književnika Bojana Štiha in slikarke Melite Vovk. Po končani akademiji v Ljubljani je z več scenografijami, kostumografijami, ilustracijami in razstavami v domovini že uveljavila svoje umetniško ime. Prejela je študentsko Prešernovo nagrado in Borštnikovo nagrado za scenografijo.

A mlado dekle si je želelo odkrivati svet, pot jo je nesla najprej v Severno Ameriko, od tam pa k prijateljem v Bolivijo. Dežela, ki jo je, kot je pred leti povedala v pogovoru za Siol, nekoliko spominjala na Jugoslavijo jo je povsem prevzela. »Ko sem prišla, je bila vojaška diktatura v zadnjih krčih, rojevala se je demokracija. Z njo so zapihali novi vetrovi, obetali so se lepi časi, vse je bilo tako pozitivno in zanimivo.«

Prišla je še ljubezen, ustvarila si je družino in tako je povsem nenačrtovano v tej južnoameriški državi pognala korenine.

Z leti in veliko truda, ko se je preživljala tudi s šivanjem kostumov in izdelovanjem mask za karnevale, je umetniško ime ustvarila tudi v Boliviji. Po sedmih letih različnih razstav je namreč dobila prvo nacionalno bolivijsko nagrado za slikarstvo. V majhnem, od umetnosti in kulture pozabljenem mestu Santa Cruz de la Sierra je v opuščeni, na pol porušeni stavbi nekdanje policijske postaje odprla svojo galerijo Manzana.

Njena dela so prepoznavna po močnih, živih barvah, med katerimi prevladujeta rdeča in modra. Tematsko pa njena dela opozarjajo na družbene razmere, posveča se socialnim tematikam, opisuje življenje navadnih ljudi, politikov, opozarja na problematiko revščine, globalizacije in druge aktualne teme. Zase pravi, da je zafrustrirana novinarka, ki preko slikarskega dela opozarja na družbene razmere.

Svoja dela bo slikarka na ogled postavila tudi v Galeriji Družina. Na razstavi, ki bo odprta 30. avgusta ob 19. uri, bodo na ogled slike cikla Zlato in rdeče (Oro y Rojo). S slikarko se bo ob odprtju pogovarjala Manica Ferenc. V kulturnem programu bosta sodelovala Lucho Fernandez de Cordova in Maria Elena Busso.

Razstavljene slike prikazujejo položaj žensk v Boliviji in po svetu. Na sliki Manada prikazuje posiljeno dekle. Gre za umetniški uprizoritev resničnega posilstva, ki se je zgodilo v Španiji julija 2016. Več o tem slikarka razloži sama v spodnjem videu:


Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh