Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Eksorcist p. Rozo Palić brez dovoljenja za izvajanje duhovnih seminarjev ali predavanj v Sloveniji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 08. 2023 / 16:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2023 / 08:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Eksorcist p. Rozo Palić brez dovoljenja za izvajanje duhovnih seminarjev ali predavanj v Sloveniji
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Eksorcist p. Rozo Palić brez dovoljenja za izvajanje duhovnih seminarjev ali predavanj v Sloveniji

Člani Slovenske škofovske konference (SŠK) so na 141. izredni seji 9. avgusta sklenili, da duhovniku Rozu Paliću, med drugim eksorcistu tržaške škofije, »s strani SŠK ni izdano dovoljenje za izvajanje dejavnosti duhovnih seminarjev ali predavanj v Sloveniji«.

Škofje so se za ta korak odločili, ker so bili, kot so zapisali v izjavi za javnost »opozorjeni na številna vprašanja, ki se pojavljajo v zvezi z delovanjem duhovnika Palića iz tržaške škofije«.

Škofje odsvetujejo udeležbo na njegovih srečanjih

Škofje v izjavi nadaljujejo, da »odsvetujejo vernikom, da se v tujini udeležujejo njegovih srečanj in t. i. eksorcizmov. Animatorji in voditelji molitvenih skupin, ki delujejo na osnovi pobud duhovnika Roza Palića, naj se obrnejo na generalnega vikarja svoje (nad)škofije«.

Potrebno soglasje SŠK

»Duhovniki, redovniki ali laiki, ki želijo organizirati molitvena oz. duhovna srečanja ali predavanja z gosti iz tujine, morajo predhodno pridobiti soglasje SŠK,« pojasnjujejo slovenski škofje. Dovoljenje mora pridobiti organizator oz. odgovorna oseba, ki ima stalno bivališče oziroma sedež v Sloveniji prek posebnega obrazca.

V primeru p. Palića škofje niso izdali dovoljenja za njegovo pastoralno delovanje

Za spletno Družino so na naše dodatno vprašanje, zakaj škofje niso izdali dovoljenja za izvajanje dejavnosti duhovnih seminarjev ali predavanj v Sloveniji, v tiskovnem uradu SŠK pojasnili, da imajo verniki pravico vedeti, ali nekdo deluje z vednostjo pristojnih škofov: »V primeru, ko gre za osebo iz tujine, škofje za izdajo dovoljenja potrebujejo ustrezne listine, ki pa jih slovenski škofje niso prejeli, zato v primeru, ki ga omenjate, tudi niso mogli izdati dovoljenja za pastoralno delovanje.«

Verodostojnost gostujočega predavatelja

Kot še poudarjajo v SŠK, mora imeti gostujoči predavatelj dovoljenje SŠK oz. krajevnega ordinarija »za izvajanje vseh zasebnih ali javnih predavanj, duhovnih seminarjev, t. i. duhovnih ozdravljenj, molitev, vodenje duhovnih vaj in drugih oblik oznanjevanja katoliškega nauka«. K prošnji je treba priložiti vsaj eno prilogo, ki dokazuje verodostojnost gostujočega predavatelja in iz katere je razvidna skladnost njegove vsebine s katoliškim naukom. Priložena dokazila morajo biti datumsko ažurna in aktualna, so še dodali.

Kdo je p. Rozo Palić?

P. Rosario »Rozo« Palić izhaja iz Janjeva, hrvaške enklave na Kosovu. V duhovnika je bil posvečen leta 2004. Kot frančiškan je deloval v Zagrebu, Iloku in Varaždinu. Za uradnega eksorcista tržaške škofije je bil imenovan v času prejšnjega tržaškega nadškofa Crepaldija.

Palić je med drugim ustanovitelj duhovniško-laiške kongregacije Bratstvo Troedine ljubezni in gibanja laikov Stalni častilci presvete Trojice, ki ji pripada tudi biblično-molitvena skupnost »Bog je ljubezen«, katere skupine med drugim delujejo v Italiji, Hrvaški, Sloveniji, Švici, Srbiji, Nemčiji in Avstriji. Duhovne seminarje prav tako vodi v več državah.

Nalaganje
Nazaj na vrh