Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Ekumenska čaša je do polovice napolnjena’

Objava: 24. 11. 2009 / 07:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Ekumenska čaša je do polovice napolnjena’

Komisija za pripravo mednarodnega teološkega dialoga med katoliško Cerkvijo in anglikansko skupnostjo je začela z zasedanjem

Komisija, zadolžena za pripravo tretje stopnje mednarodnega teološkega dialoga med katoliško Cerkvijo in anglikansko skupnostjo, je včeraj v Rimu začela s svojim zasedanjem. V središču pogovorov je Apostolska konstitucija za anglikance, ki želijo stopiti v polno in vidno občestvo s katoliško Cerkvijo.

O tem vprašanju je za radio Vatikan spregovoril anglikanski primas nadškof Rowan Williams, ki je bil v teh dneh na uradnem obisku v Vatikanu. Dejal je, da je bil eden od namenov njegovega obiska v Vatikanu tudi pogovor s papežem in z drugimi vatikanskimi funkcionarji glede določenih informacij, ki so se pojavile po papeževi odobritvi konstitucije za anglikance. Anglikanci so bili po primasovih besedah nekoliko zaskrbljeni, zato je Williams o tem želel spregovoriti s svetim očetom. Povedal mu je, da Apostolska konstitucija ne pomeni nikakršne spremembe v odnosu Vatikana do anglikanske skupnosti, zaradi česar je bilo tudi objavljeno sporočilo za javnost, ki govori o novih pogovorih med katoličani in anglikanci, za katere papež želi, da se nadaljujejo.

Anglikanski primas na odnos med anglikansko in katoliško Cerkvijo gleda pozitivno in ocenjuje, da je ‘ekumenska čaša do polovice napolnjena’. Med svojim predavanjem pred ekumenskim občinstvom na papeški univerzi Gregoriani pa je zagovarjal duhovniško in škofovsko posvečevanje žensk, kar je ena izmed temeljnih ovir za medsebojno priznanje s katoliško Cerkvijo. Če bi to prakso opustili, je pojasnil nadškof Williams, bi nasprotovali razumevanju anglikancev o enakopravnosti vseh krščenih.

Papež Benedikt XVI. je z Apostolsko konstitucijo za anglikance uvedel enotni kanonični model, ki anglikanskim vernikom in duhovnikom omogoča, da vstopijo v polno občestvo s katoliško Cerkvijo, obenem pa ohranijo elemente duhovne in liturgične anglikanske dediščine. Dokument med drugim prej poročenemu anglikanskemu duhovniku omogoča posvetitev v katoliškega duhovnika, posebej pa ureja tudi formacijo bogoslovcev, pri čemer se išče ravnovesje med ohranjanjem dragocene anglikanske duhovnosti in liturgije ter posebno skrbjo za ustrezen vstop bogoslovcev, duhovnikov in vernikov v katoliško Cerkev.

Na fotografiji: nadškof Rowan Williams

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh