Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekumenska skupnost na sedežu anglikanskega primasa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 02. 2014 / 08:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ekumenska skupnost na sedežu anglikanskega primasa

Ekumenska skupnost na sedežu anglikanskega primasa

Štirje člani skupnosti »Chemin Neuf« se danes selijo v londonsko palačo Lambeth.

Katoliška ekumenska skupnost »Chemin Neuf« se danes seli na sedež anglikanskega primasa v Londonu. Štirje člani gibanja bodo odslej prebivali v palači Lambeth in se vsak dan udeleževali molitev s canterburyjskim nadškofom Justinom Welbyjem, kot je za nemško katoliško agencijo KNA potrdil britanski vodja »Chemin Neuf«, Alan Morley-Fletcher.


Za dobrodošlico so drevi v palači obhajali ekumensko bogoslužje, ki sta ga darovala primas Welby in katoliški nadškof v Southwarku, Peter Smith.

Med štirimi člani skupnosti, ki se na povabilo anglikanskega primasa selijo v nove prostore, so katoliška redovnica, luteranski duhovniški kandidat in anglikanski zakonski par. Ustanovitelj in vodja skupnosti »Chemin Neuf«, jezuit Laurent Fabre, je ob tem dejal, da pobuda anglikanskega primasa »pričuje o njegovem pogumu in modrosti« in dodal: »Na dolgi in težki poti proti edinosti kristjanov se pogosto pojavljajo presenečenja.«


Primas Welby je dejal, da bi morala Cerkev »udejaniti edinost, ki ji je dana od Boga« in izrazil upanje, da bo nova bivanjska, molitvena in študijska skupnost »obrodila sad za nas in za celotno Cerkev«.

Nadškof Welby je od leta 2012 na čelu anglikanske državne Cerkve. 58-letni cerkveni dostojanstvenik je večkrat nakazal, da mu benediktinska in ignacijanska duhovnost ter katoliško izročilo veliko pomenijo. Pomemben vir mu predstavlja tudi katoliški socialni nauk.

Skupnost »Chemin Neuf« (Nova pot)je bila ustanovljena leta 1973 v francoskem mestu Lyon in sodi med t.i. nova duhovna gibanja (Movimenti). Osnovni namen njenega obstoja je prizadevanje za edinost med kristjani, pripadajo pa ji kristjani različnih veroizpovedi. Po lastnih navedbah danes šteje okoli 1.800 članov in 8.000 podpornikov v 28 državah.

V svoji duhovnosti skupnost črpa iz duhovnosti ustanovitelja jezuitskega reda, Ignacija Lojolskega (1491-1556), iz gibanja Prenove v Duhu in ekumenskega razcveta po drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962-1965).

Vir: Kathpress

Foto: splet / RV

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh