Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekumenski patriarh na Slovaškem posvetil novo stolnico

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 30. 05. 2013 / 07:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ekumenski patriarh na Slovaškem posvetil novo stolnico

Ob zaključku svojega enotedenskega potovanja po Češkem in Slovaškem je Bartolomej I. obhajal slovesno bogoslužje v novi pravoslavni stolnici sv. Rastislava v Bratislavi.

Ekumenski patriarh Bartolomej I. je ob zaključku svojega enotedenskega potovanja po Češkem in Slovaškem minuli ponedeljek v slovaški prestolnici blagoslovil novo pravoslavno stolnico sv. Rastislava. Rastislava, velikomoravskega kneza iz 9. stoletja, v pravoslavni Cerkvi kot svetnika uradno častijo od leta 1994. Temeljni kamen za novo stolnico je patriarh položil med svojim obiskom na Slovaškem leta 1998. Glavni namen njegovega tokratnega obiska v obeh državah je bilo praznovanje 1.150-letnega jubileja prihoda slovanskih apostolov Cirila in Metoda na Velikomoravsko. God obeh svetnikov iz Soluna v pravoslavni Cerkvi obhajajo 24. maja, v katoliški Cerkvi pa 5. julija.

Bartolomej je v svojem nagovoru pred več sto zbranimi verniki, ki so napolnili novo stolnico, pojasnil, da mozaiki na stenah predstavljajo 'evangelij v slikah'. Nadškof Rastislav iz Prešova se je Bartolomeju I. zahvalil za njegovo odprtost in pripravljenost za pomoč pravoslavnim vernikom na Slovaškem. Današnja doba globalizacije bi lahko – ob vseh siceršnjih nevarnostih – pravoslavni Cerkvi pod vodstvom ekumenskega patriarha s pomočjo apostolov Cirila in Metoda omogočila oznanjevanje evangelija po vsem svetu.

Med svojim obiskom je Bartolomej večkrat opozoril na vsekrščanski in vseevropski pomen bratskega para apostolov iz Soluna, ki sta med leti 863 in 885 razvila cerkveno slovansko abecedo in s tem utemeljila književnost in kulturo pravoslavnih Slovanov. Zaradi tega ju v pravoslavni Cerkvi ne častijo le kot apostolov, pač pa tudi kot 'učitelja Slovanov'.

Bartolomeja I. sta na njegovem obisku na Češkem in Slovaškem spremljala metropolit Miklavževega mesta Mire, Krizostom Kalaitsis, in ukrajinski metropolit iz Kanade, Jurij Kališčuk. Cerkveni dostojanstveniki so se med drugim srečali tudi s praškim katoliškim nadškofom, kardinalom Dominikom Duko, in njegovim predhodnikom kardinalom Miloslavom Vlkom. V nadškofijski palači v Pragi je kardinal Duka izrazil svoje veselje nad dejstvom, da ekumenski patriarh na obisk prihaja iz mesta, od koder sta bila na to območje poslana apostola Ciril in Metod. »Ravno kultura, ki sta jo na področje današnje Češke s seboj prinesla oba apostola, je kljub predhodnim misijonarjem močno vplivala na samostojni razvoj verskega življenja in zakoreninjenosti v veri«, je spomnil kardinal.

Bartolomej I. pa je v svojem odgovoru spomnil, kako je bilo vzhodnocerkveno slovansko krščanstvo, ki sta ga utemeljila apostola Ciril in Metod, živahen člen nerazdeljene Cerkve prvega tisočletja. To bi veljalo upoštevati tudi danes.

Ob tem je Bartolomej I. izrekel pohvalo poljskemu papežu Janezu Pavlu II., ki je slovanska apostola skupaj s svetim Benediktom imenoval za apostola združene krščanske Evrope.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh