Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekumenski svet Cerkva in poljski škofje: mirovni poziv patriarhu Kirilu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 03. 2022 / 16:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2022 / 16:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ekumenski svet Cerkva in poljski škofje: mirovni poziv patriarhu Kirilu
Prof. dr. Ioan Sauca, škof Romunske pravoslavne cerkve in vršilec dolžnosti glavnega tajnika Ekumenskega sveta Cerkva. FOTO: Ivars Kupcis/WCC

Ekumenski svet Cerkva in poljski škofje: mirovni poziv patriarhu Kirilu

Ekumenski svet cerkva je pozval ruskega pravoslavnega patriarha Kirila I., naj si neutrudno prizadeva za konec vojne.

»Povzdignite svoj glas, da bi morda lahko ustavili vojno,« je v včeraj objavljenem pismu moskovskemu patriarhu po navedbah avstrijskega Kathpressa zapisal vršilec dolžnosti glavnega tajnika omenjenega sveta, Ioan Sauca.

Ves svet z veliko zaskrbljenostjo opazuje dogajanje v Ukrajini in išče kakršen koli znak upanja za mirno rešitev.

»Tragične razmere vojne v Ukrajini so prinesle ogromno trpljenja in izgubo človeških življenj,« piše Sauca. Mnogi ljudje, med njimi ostareli, ženske in otroci, so morali zbežati, da bi rešili svoja življenja. »Ves svet z veliko zaskrbljenostjo opazuje dogajanje v Ukrajini in išče kakršen koli znak upanja za mirno rešitev.«

Škof Sauca patriarhu Kirilu I. piše s prošnjo, naj »posreduje pri oblasteh, da bi pristojni končali to vojno, prelivanje krvi in trpljenje ter si prizadevali za mir s pomočjo dialoga in pogajanj«: »V teh časih brezupa mnogi na Vas gledajo kot na človeka, ki bi lahko prinesel znamenje upanja za mirno rešitev.« Patriarha nagovarja kot vršilec dolžnosti glavnega tajnika Ekumenskega sveta Cerkva, pa tudi kot pravoslavni duhovnik, je zapisal Sauca. »Prosim, povzdignite svoj glas in spregovorite v imenu vseh trpečih bratov in sester, ki so večinoma tudi zvesti člani naše Pravoslavne cerkve.«

Tudi poljski škofje z mirovnim pozivom Kirilu I.

Tudi poljski škofje so moskovskega patriarha Kirila pozvali, naj si prizadeva za konec vojne v Ukrajini. Po njihovem mnenju bi se moral na ruskega predsednika Putina obrniti z iskreno prošnjo, naj »prekine nesmiselno vojno proti ukrajinskemu ljudstvu«. Poziv je podpisal predsednik Poljske škofovske konference, nadškof Stanislaw Gadecki.

Noben razlog ne more upravičiti odločitve, da nekdo izvede vojaško invazijo na neodvisno državo ter bombardira stanovanjska naselja, šole ali vrtce.

V Ukrajini ubijajo nedolžne ljudi, je poudaril poznanjski nadškof: »V vsej ponižnosti Vas prosim, da zahtevate umik ruskih vojakov iz suverene države Ukrajine.« Po besedah poljskega nadškofa noben razlog ne more upravičiti odločitve, da nekdo »izvede vojaško invazijo na neodvisno državo ter bombardira stanovanjska naselja, šole ali vrtce«. Ta vojna je še toliko bolj nesmiselna »zaradi bližine obeh narodov in njunih krščanskih korenin«.

»Ali je dopustno uničiti zibelko krščanstva na slovanskih tleh, kraj, kjer so bili Rusi krščeni?« tako nadškof Gadecki, ki Kirila I. še prosi, naj od ruskih vojakov zahteva, da ne poslušajo ukazov in tako preprečijo nadaljnje vojne zločine. V sedanjih razmerah je to njihova »moralna dolžnost«.

Nalaganje
Nazaj na vrh