Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekumenski svet Cerkva prvič zasedal na Kitajskem

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 27. 06. 2012 / 08:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ekumenski svet Cerkva prvič zasedal na Kitajskem

Predsednik ‘Kitajskega sveta kristjanov’, župnik Gao Feng, poudarja ‘dramatično’ rast krščanskih Cerkva na Kitajskem.

‘Dramatično’ rast krščanskih Cerkva na Kitajskem je na srečanju komisije Ekumenskega sveta Cerkva ‘za mednarodne zadeve’ v Šanghaju in Nankingu izpostavil predsednik ‘Kitajskega sveta kristjanov’ (China Christian Council/CCC), župnik Gao Feng. Cerkev v Ljudski republiki Kitajski danes zaznamujejo štirje vidiki: je ‘neodvisna in avtonomna’, konfesionalno presežna, močno raste in se sooča s številnimi izzivi in težavami, je Gao pojasnil v poročilu z omenjenega zasedanja. Srečanje med 9. in 16. junijem je bila prva tovrstna prireditev, ki jo je Ekumenski svet Cerkva od svoje ustanovitve leta 1948 sklical na Kitajskem.

Nova verska politika vlade v Pekingu po odzvenu kulturne revolucije je sicer omogočila ponovno odprtje cerkva in semenišč ter tiskanje Svetega pisma in duhovne književnosti. Še vedno pa so obstajale velike težave, saj večina (evangeličanskih) ‘domačih cerkva’ ni imela posvečenih duhovnikov. Laiki, ki so vodili skupnosti, pogosto niso imeli ustrezne teološke izobrazbe, v semeniščih pa je primanjkovalo predavateljev in knjižnic, je povedal Gao.

Namestnik kitajskega verskega ministra Jiang Jianyong je na srečanju Ekumenskega sveta Cerkva poudaril, da je ‘versko sožitje’ pogoj za ‘sožitje v družbi’. Na ta način vlada v Pekingu spodbuja verske skupnosti, da prevzemajo ‘dejavno vlogo pri razvoju sožitja v družbi’. Ta politika temelji na štirih vodilih: notranja skladnost v posameznih verskih skupnostih, skladnost med različnimi verstvi, skladnost med verstvi in družbo v interesu mirnega državnega reda, ter skladnost med verskimi skupnostmi in državo.

Kot je poudaril Jiang Jianyong, Kitajska vsem verskim skupnostim zagotavlja svobodo. Pričakuje pa, ‘da verske dejavnosti ne posegajo v delovanje države in njene administracije’. Na Kitajskem ni ‘prevladujoče religije’, vsa verstva obravnavajo enakopravno. Vlada je prepričana, da država ‘ne bi mogla ukiniti posamezne religije in je tudi ne spodbujati’.

Glavni tajnik Ekumenskega sveta Cerkva Olav Fykse Tveit, ki se je prav tako udeležil srečanja na Kitajskem, je v svojem nagovoru študentom Teološkega semenišča v Nankingu poudaril, da je ‘Cerkev na Kitajskem del Kristusovega telesa’ in da pripada ‘vesoljni skupnosti svetovne Cerkve’. V Nankingu je Fykse Tveit obiskal tudi tiskarno evangeličanske založbe ‘Amity Press’, kjer so mu izročili ravnokar natisnjeni osemdesetmilijonti izvod Svetega pisma.

Na fotografiji: glavni tajnik Ekumenskega sveta Cerkva Olav Fykse Tveit

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh