Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Apostolski nuncij: »Bog želi, da ga najdejo tisti, ki ga iščejo z iskrenim srcem.« [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 23. 01. 2022 / 08:40
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.01.2022 / 11:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Apostolski nuncij: »Bog želi, da ga najdejo tisti, ki ga iščejo z iskrenim srcem.« [VIDEO]
Homilijo na bogoslužju je imel apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich. FOTO: zajem zaslona.

Apostolski nuncij: »Bog želi, da ga najdejo tisti, ki ga iščejo z iskrenim srcem.« [VIDEO]

Dopoldne je v cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti potekalo ekumensko bogoslužje, ki so ga vodili murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, superintendent binkoštne cerkve dr. Daniel Grabar in škof Evangeličanske cerkve mag. Leon Novak.

Apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich se je zahvalil za bratsko povabilo na ekumensko bogoslužje. V homiliji se je osredinil na drugo poglavje Matejevega evangelija (Mt 2, 1-12), v katerem so v ospredju trije modri, ki so se šli poklonit Jezusu, ki se je rodil v Betlehemu.

Nepredvidljivo potovanje

Ne smemo se ustaviti pri senzacionalističnem vidiku zgodbe, ki se zdi, da izhaja iz orientalskih pravljic. Če bi to storili, bi šli mimo bistvenega. Nič v svetopisemskem besedilu ne razkriva o njihovem kraljevskem dostojanstvu. Vemo le, da so bili možje, ki bi jih poimenovali iskalci, je uvodoma dejal apostolski nuncij in dodal: »Le tisti, ki kot oni iščejo, se lahko v srcu odločijo za potovanje, ki je tako nepredvidljivo kot je pojav zvezde, za potovanje brez natančnega cilja in zato tvegajo, da uberejo napačno pot.« 

 Bogoslužje je potekalo v cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti. FOTO: zajem zaslona

Mi smo ti kralji

Le tisti, ki se znajo spraševati o Bogu in življenju, znajo preseči navidezne gotovosti in v Svetem pismu lahko najdejo začrtano pot, ki vodi do resnice in življenja. Brez te želje po raziskovanju, brez vprašanj o smislu lahko Sveto pismo ostane mrtva knjiga, ki nas ne more premakniti in postaviti na pot. »Trije kralji so torej podoba vseh tistih mož in žena, ki iščejo odgovor na vprašanja o smislu, ki so jim bila položena v srce in ki na koncu najdejo Boga. Mi smo ti kralji. Bog namreč želi, da ga najdejo tisti, ki ga iščejo z iskrenim srcem.«

Trije kralji so torej podoba vseh tistih mož in žena, ki iščejo odgovor na vprašanja o smislu, ki so jim bila položena v srce in ki na koncu najdejo Boga.

»Vernik je otrok luči«

Apostolski nuncij je nadaljeval, da je vernik otrok luči in mora izžarevati to luč, ki mu je bila dana. »Za Pavla je kristjan tak, kot so bili trije kralji, zato vidi luč, ki sije iz teme, ki nas obdaja in se odpravi na pot, da bi uresničil to, kar je lepo, pravično in resnično. Za nas je to težava, saj imamo pogosto raje senco, ki pa ni popolna luč in ne popolna tema.« Kot je izpostavil, nam ta vmesna cona ustreza in nam omogoča, da verjamemo in da nam verjamejo, da nismo več v temi, a v resnici sploh nismo več v svetlobi.

Sveti Pavel: »Prebudi se, ki spiš in vstani od mrtvih in razsvetlil te bo Kristus«

Speich je zbranim položil na srce, da nas Kristusova luč prebudi iz teme smrti. »Pavlov vzklik, ki konec koncev ni le opomin, je skoraj ukaz. Prebudi se, pojdi na pot in še močneje, vstani od mrtvih.« Vse je spodbudil, da se odpravimo na potovanje okrog naših senc, onkraj naših vijugastih in vzporednih človeških poti. V skupni hoji, z roko v roki, od srca do srca.

Prebudi se, pojdi na pot in vstani od mrtvih.

Vabilo krščanskim skupnostim v Sloveniji 

Ob koncu je v luči sinode, ki poteka v Katoliški cerkvi, spomnil na vabilo papeža Frančiška sestrskim Cerkvam, da se pridružijo temu gibanju. »Gre za predlog, da na nov način hodimo skupaj. Sestre in bratje, to je preroški, edinstven in bratski predlog, ki ga je treba sprejeti, zato v imenu svetega očeta vabim Evangeličansko cerkev v Sloveniji in vse druga krščanske skupnosti v tej državi, da se pridružijo na tej poti Katoliški cerkvi.«

Po bogoslužju ekumenski sprehod

Božji službi je sledil ekumenski sprehod, s čimer so obudili starodavno tradicijo iz poznih dvajsetih in zgodnjih tridesetih let prejšnjega stoletja, ko so se po mestu sprehajali evangeličanski duhovnik, katoliški župnik in židovski rabin, kot tudi s povabilom k odgovornosti, enotnosti in edinosti izkazuje odličen zgled medverskih odnosov in sožitja.

Kupi v trgovini

Dolga pot odpuščanja
Medosebni odnosi
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh