Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekumensko srečanje s pričevanji

Za vas piše:
K. C.
Objava: 22. 01. 2015 / 10:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ekumensko srečanje s pričevanji

Ekumensko srečanje s pričevanji

V cerkvi pri Sv. Trojici v Ljubljani je bilo v sredo, 21. januarja 2015, ekumensko srečanje z mašo in pričevanji.

V cerkvi pri Sv. Trojici v Ljubljani je bilo v sredo, 21. januarja 2015, ekumensko srečanje z mašo. Somaševanje ob Bogdanu Dolencu, ki je imel krajšo homilijo, Antonu Rojcu, Draganu Adamu in nekaj drugih duhovnikih, je vodil nadškof Stanislav Zore, peli pa so bogoslovci in družine iz Marijinega dela.



Pričevanja

Po maši so sledila pričevanja ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, evangeličanskega škofa Geze Fila, evropskega metropolita Makedonske pravoslavne Cerkve Pimena in protojereja srbske pravoslavne Cerkve v Ljubljani Perana Boškovića.

Evangeličanski škof Filo Geza se je navezal na Božjo besedo, ki govori, da smo vsi otroci istega Očeta. »Samo če okrepimo sprejemanje naše medsebojne različnosti, v imenu Boga Očeta in zapovedi ljubezni, ljubi svojega bližnjega, kakor samega sebe, moremo prav moliti k skupnemu Očetu.« Povezovanje v božji ljubezni pa lahko tudi globalno pripomore k večji človeškosti na svetu, saj kristjani prinašamo veselo sporočilo. To sporočilo pa moramo živeti in tudi širiti.

Podobno je menil tudi predstojnik Makedonske cerkve za Evropo metropolit Pimen, ki je dejal, da če bomo živeli po Jezusovem nauku in si podali roke v znamenju miru, bo lahko težko obdobje , v katerem smo, za nas blagoslov. Dodal je, da je makedonska pravoslavna cerkev v Sloveniji izbrala pot ekumenizma.

Prav tako se je na vojne in preganjanje kristjanov po svetu osredotočil pravoslavni duhovnik Peran Bošković, še posebej pa je poudaril nasilje nad otroki. »Dokler vsi ti ljudje ne bodo svobodni, si ne smemo dati miru in moramo zanje nenehno moliti,« je dejal.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore pa je v svojem pričevanju iskal odgovor na vprašanje, zakaj so ljudje sprti. Ugotovil je, da se vse preveč obračamo k drugemu kot drugačnemu in razlike med ljudmi postanejo pomembne, namesto da bi se vsi skupaj obrnili na istega Boga. Za spremembe na bolje se moramo vsi skupaj vrniti k Božjemu načinu delovanja in slediti Gospodu. Svoje pričevanje je sklenil v želji po združevanju in edinosti: »Naj nas Gospod združi. Naj Gospod uresniči edinost med nami.«



"Daj mi piti"

Ekumensko srečanje je bilo v okviru tedna krščanske edinosti, katere slogan so letos Jezusove besede, ki jih je izrekel Samarijanki pri vodnjaku: "Daj mi piti" (Jn 4,7). Začetek molitvene osmine je bil v ljubljanski stolnici v nedeljo, 18. januarja, z mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore. Istega dne je v mariborski stolnici maševal škof dr. Stanislav Lipovšek.

Sklep molitvene osmine bo v nedeljo, 25. januarja, ob 16. uri v ljubljanski stolnici.


Fotografije: Tatjana Splichal


Več o tednu krščanske edinosti si boste lahko prebrali v 5. številki letošnje Družine (letnik 64).

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh