Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Elizabeta II. se je v londonski katedrali sv. Pavla udeležila slovesnega bogoslužja ob bisernem jubileju

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 06. 06. 2012 / 09:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Elizabeta II. se je v londonski katedrali sv. Pavla udeležila slovesnega bogoslužja ob bisernem jubileju

Ob zaključku bogoslužja so v rezidenci župana londonskega Cityja za britansko kraljico priredili uradni sprejem.

Britanska kraljica Elizabeta II. je svoj biserni jubilej kronanja obeležila tudi s slovesnim bogoslužjem v londonski katedrali sv. Pavla. Slovesnosti anglikanske Cerkve se je včeraj udeležilo okoli dva tisoč gostov, med njimi številni člani kraljeve družine in predstavniki vseh veroizpovedi iz dežel Commonwealtha. V imenu katoliške Cerkve je kraljici izkazal čast westminstrski nadškof in predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa, Vincent Nichols. Judovsko skupnost je zastopal višji rabin lord Sacks. Londonski škof Richard Chartres in nadškof Rowan Williams iz Canterburyja sta kraljico slovesno sprejela pri zahodnih vratih, ki jih uporabljajo le ob posebnih priložnostih.

Monarhinja je po protokolu v katedralo prispela tik pred začetkom bogoslužja. Njen soprog princ Filip, vojvoda edinburški, se slovesnosti ni udeležil. Skoraj enaindevetdesetletni princ se je v nedeljo med večurno parado plovil po Temzi močno prehladil in so ga zaradi vnetja mehurja sprejeli v bolnišnično oskrbo. Okoli katedrale se je zbralo več deset tisoč Britancev, ki so želeli izreči pozdrave svoji kraljici.

Anglikanski primas Rowan Williams je v svojem nagovoru med bogoslužjem kraljico Elizabeto II. označil kot vzor dobrosrčnosti in prisotne spomnil na ‘zelo mlado žensko, ki je pred šestdesetimi leti preprosto sprejela svojo dolžnost’ z obljubo, da bo ljudem, ki jim vlada, vedno na razpolago.

Če se očistimo sebičnih ciljev, se nam odprejo vrata k raznolikim bogastvom, je dejal primas Williams v svojem nagovoru kraljici, ki je obenem tudi poglavarka anglikanske Cerkve. Iz obljube, da bo veselje podeljeno, pa v odgovornosti za blaginjo sočloveka raste naš pogum za tveganja in žrtve. In le gola nesebičnost nas lahko reši pohlepa po denarju, ekološke brezbrižnosti, skupinskega strahu pred tujim in neznanim ter skupnega zavračanja neuspešnih in ljudi z obrobja družbe, je poudaril anglikanski primas. Če namreč mislimo zgolj nase, to ni življenje, vredno človeka.

Ob zaključku bogoslužja so v rezidenci župana londonskega Cityja, Mansion House, za britansko kraljico Elizabeto II. priredili uradni sprejem. Funkcijo župana mestnega jedra britanske prestolnice trenutno opravlja David Wootton. Ostale člane kraljeve družine so pričakali v mestni hiši Guildhall. Na prazničnem kosilu so se gostje okoli poldneva zbrali v Westminster Hall, po zaključku pa se je britanska kraljeva družina v slovesnem sprevodu kraljevih kočij po londonskih ulicah vrnila v Buckinghamsko palačo.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh