Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Eloi, Eloi, lama Sabahtani?

Za vas piše:
K. H.
Objava: 12. 04. 2019 / 18:29
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2019 / 05:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Eloi, Eloi, lama Sabahtani?

V Finžgarjevi galeriji ob trnovski cerkvi razstavlja primorska umetnica Mira Ličen Krmpotič.

Primorska slikarka Mira Ličen Krmpotič se v Finžgarjevi galeriji v župnišču v Trnovem v Ljubljani predstavlja z motivi križevega pota in vstajenja. Razstavo je umetnica naslovila s stavkom iz Markovega evangelija: Eloi, Eloi, lama sabahtani?, kar v slovenskem prevodu pomeni Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil? Da so jo svetopisemska besedila vseh štirih evangelistov spremljala pri ustvarjanju pasijonskih podob, je povedal likovni kritik Andrej Doblehar na odprtju razstave. Poleg evangelijev pa je ob ustvarjanju prebirala, kot je povedala umetnica, še meditacija Chiare Lubich o Zapuščenem Jezusu iz knjige Krik. Z duhovnostjo Chiare Lubich in gibanjem Marijino delo je umetnica povezana že več desetletij. »Mira Ličen ne samo, da sledi krščanskemu izročilu kot likovna ustvarjalka, ampak ga tudi živi,« je dejal Doblehar. (več o razstavi v novi praznični velikonočni številki tiskane Družine)


Mira Ličen Krmpotič in Lucijan Bratuš, umetnika in strokovna sodelavca pri koloniji Umetniki za Karitas. Primorska umetnica razstavlja v ljubljanski galeriji, "ljubljanski umetnik" Bratuš pa v soboto odpira razstavo slik križevega pota v piranskih cerkvah.


Kaj zaznamuje umetnost Mire Ličen, zaradi česa je njen likovni opus na področju sakralne in posvetne umetnosti posebej izviren?

»Njen sakralni opus je enakovreden del njenega celovitega umetniškega ustvarjanja, med cerkvenimi in posvetnimi deli ne vidimo nikakršnega razkoraka, ne po kakovosti ne po slogovnem likovnem izrazu, jasno pa se vsak del njenega ustvarjanja predstavlja v lastnem ikonografskem okviru in nosi svoje sporočilo,« je dejal Doblehar. Z likovnimi deli se je Ličnova predstavila na številnih razstavah doma in v tujini, sodelovala je na kolonijah in pri umetniških projektih, o njej so pisali naši ugledni likovni kritiki, njeno delo je publicirano v številnih katalogih in monografijah, dobila je vrsto nagrad za likovno in restavratorsko delo. Po besedah Dobleharja je Mira Ličen Krmpotič »radovedna raziskovalka likovnih tehnik in materialnosti, največ ustvarja v akrilu na platno in v steklu (za vitraje), ob tem pa dela tudi stenske poslikave, mozaike, poslikuje tekstil in keramiko ter izdeluje skulpture v različnih materialih.« Da jo lahko označimo za umetnico Primorja, je dejal likovni kritik: »Prvič zaradi življenjske poti, ki jo je iz rodnega Pulja prek ljubljanske akademije za likovno umetnost vodila do Pirana, kjer že več kot 40 let živi in dela; drugič je z izjemnim likovnim in restavratorskim opusom ter s kulturno dejavnostjo zaznamovala domači Piran; tretjič zaradi ikonografske motivike in barvitosti, ki ju je zajela v ciklih z upodobitvami morja, primorske obale in istrskega zaledja, s čimer jo prepoznamo kot primorski genius loci; četrtič pa zaradi njenega ključnega prispevka k podobi sakralne umetnosti na Primorskem v zadnjih desetletjih.«

Kako se slikarstvo Mire Ličen vključuje v kontekst sodobne sakralne umetnosti? Zakaj velja njeno slikarstvo za nov zagon v slovenski sakralni umetnosti? O tem pa v novi številki tiskane Družine.

Razstava bo odprta do 26. maja.


Vodja trnovske galerije se je zahvalila likovnemu kritiku Andreju Dobleharju in umetnici Miri Ličen Krmpotič.



Na odprtje razstave Ličen Krmpotičeve je prišlo veliko njenih kolegov slikarjev in drugih ljubiteljev umetnosti, med drugim tudi sekretar na Ministrstvu za kulturo Silvester Gabršček in duhovnik v gibanju Marijino delo iz Ukrajine.


"Mira Ličen sledi krščanskemu izročilu kot likovna ustvarjalka, ob tem pa ga tudi živi, s čimer dosega posebno skladnost umetniškega in življenjskega pričevanja. Krščanske vere pa ni brez vere v Kristusovo vstajenje, zato slikarka križevemu potu večkrat doda tudi velikonočno postajo," je dejal likovni kritik Doblehar.

Fotografije: Ksenja Hočevar

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh