Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Enajst kardinalov o zakonu in družini

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 08. 2015 / 10:39
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Enajst kardinalov o zakonu in družini

Enajst kardinalov o zakonu in družini

Mednarodna skupina kardinalov pred sinodo ponuja trezen pogled na zakonsko in družinsko pastoralo.

Ker se letošnja škofovska sinoda približuje z nezadržno hitrostjo, se je enajst kardinalov odločilo napisati skromno, vendar pomembno knjižico, ki bralcu ponuja pastoralne perspektive glede spornih vprašanj in obenem izpostavlja evangeljsko resnico o družini in zakonski zvezi.



Naslov knjižice je »Enajst kardinalov o zakonski zvezi in družini«, izšla pa bo v angleškem jeziku pri založbi Ignatius Press. Kasneje bo objavljena tudi italijanska različica.

Knjižico ureja p. Winfried Aymans, nemški profesor cerkvenega prava, svoja razmišljanja pa so prispevali kardinal Carlo Caffarra iz Bologne, kardinal Baselios Cleemis, predsednik Indijske škofovske konference, kardinal Paul Joseph Cordes, upokojeni predsednik Papeškega sveta Cor Unum, kardinal Dominik Duka iz Prage, kardinal Willem Jacobus Eijk iz Utrechta, kardinal Joachim Meisner, upokojeni kölnski nadškof, kardinal John Onaiyekan iz Abuje, kardinal Antonio Maria Rouco Varela, upokojeni madridski nadškof, kardinal Camillo Ruini, upokojeni glavni vikar rimske škofije, kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov, in kardinal Jorge Urosa Savino iz Caracasa. Knjižica bo izšla tik pred začetkom sinode in bo najverjetneje služila kot sinodalno gradivo.

Na sinodi, ki se prične oktobra, se bodo v Vatikanu zbrali škofje z vsega sveta. Posvetovali se bodo o številnih temah, povezanih z družinskim življenjem, in nadaljevali razprave, pričete na lanskoletni izredni sinodi na isto temo.



Omenjena knjižica ne želi nasprotovati argumentom, predstavljenim na lanskoletni sinodi, ampak je namenjena pastoralnim stališčem glede spornih vprašanj. Medtem ko je bila večina razprav osredotočena na istospolne pare in možnost prejemanja obhajila vnovič civilno poročenih katoličanov, želi enajst omenjenih kardinalov pokazati, da obstajajo tudi globlje težave, ki so povezane predvsem z vzgojo po katoliških načelih.

Po besedah izdajatelja, založbe Ignatius Press, je »enajst kardinalov z vsega sveta v pripravi na škofovsko sinodo napisalo tehtne eseje o nekaterih težavah, o katerih se je potrebno posvetovati: o izzivu ustrezne priprave na zakon v sekulariziranem svetu, potrebi po evangelizaciji in spreobrnjenju, odnosu med ljubeznijo in resnico, položaju vnovič civilno poročenih katoličanov, in zahtevah pristne pastoralne oskrbe«.

25. maja so se voditelji nemških, francoskih in šviarskih škofov, teologi in izbrani časnikarji zbrali na nenapovedanem srečanju na jezuitski univerzi Gregoriana v Rimu. Program srečanja je vseboval teološko refleksijo in razpravo o ciljih sinode za družino.

Kritiki srečanja so udeležence poimenovali »vlada v senci«. Nekateri govorniki so zagovarjali spremembo katoliškega nauka o kontracepciji, o istospolnih partnerstvih in o prejemanju obhajila vnovič civilno poročenih katoliških zakoncev. V nasprotju z njimi avtorji omenjene knjižice »razumejo, da si cerkveni nauk in pastoralna oskrba vernikov med seboj ne smeta nasprotovati«, kot pojasnjujejo pri založbi Ignatius Press. »Kardinali previdno krmilijo med preudarnostjo in usmiljenjem in izražajo pristno zaskrbljenost, ob tem pa se izogibajo lažnemu sočutju, ki škoduje tako resnici kot pristni ljubezni.«

Prispevka enajstih kardinalov zaradi njihovega položaja v vesoljni Cerkvi ne gre kar spregledati, zato bo knjižica del intenzivnih razprav v pričakovanju sinode.

Vir: www.ncregister.com
Foto: NCRegister / arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh