Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Eno leto za Boga

Za vas piše:
Katarina Ropret
Objava: 14. 07. 2022 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2022 / 06:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Eno leto za Boga
Petra Cankar na trgu Kappelplatz, kjer bo od 2. do 7. avgusta potekal Forum Altötting za mlade iz vse Evrope. FOTO: Osebni arhiv

Eno leto za Boga

Altötting je staro in prikupno bavarsko mestece, pomembno romarsko središče za vso Nemčijo in kraj, kjer se zbirajo mladi kristjani z vsega sveta.

Skupnost Emanuel namreč tu vsako poletje organizira srečanje Forum Altötting, čez leto pa v njem poteka devetmesečni program za mlade Rejoice – šola za formacijo in evangelizacijo oz. misijon. V njeni vodstveni ekipi že tri leta deluje tudi Slovenka Petra Cankar.

Šola za življenje z Bogom

Emanuelova šola za misijon, ki se od predlani imenuje Rejoice (prej ESM – Emmanuel School of Mission), je namenjena mladim od 18. do 30. leta, ki so pripravljeni 9 mesecev posvetiti odkrivanju Boga, sebe in svojega mesta v svetu in Cerkvi.

»Prihajajo mladi iz vse Evrope, tudi iz Slovenije jih je bilo že kar nekaj. Tu jih čaka poln program, to je eno leto izključno za Boga. Nekateri si vzamejo takšen čas po zaključeni srednji šoli, nekateri po fakulteti ali kadar koli vmes. V Sloveniji takšne oblike formacije mladega človeka ne poznamo, v Nemčiji pa je zelo priljubljena,« pove Petra.

Skupina udeležencev programa Rejoice v šolskem letu 2020/21. FOTO: Osebni arhiv

Program Rejoice vsebuje 5 glavnih stebrov: duhovnost, ki obsega vsakodnevno mašo, adoracijo in slavilno molitev, pa tudi duhovne vaje in druge dejavnosti; vsakodnevna strokovna predavanja o vseh vidikih katoliške vere; skupnostno življenje – študentje živijo skupaj v isti hiši in zanjo tudi skrbijo ter se pri tem učijo sprejemati drugačnost, reševati konflikte, voditi in slediti.

Četrti steber je misijon – izvajajo najrazličnejše misijonske projekte po župnijah in šolah, sodelujejo pri alfa tečajih, uličnih misijonih, njihov pogost gost je znani učitelj misijona Otto Neubauer. Peti steber pa je kreativnost, razvijanje talentov, z največjim poudarkom na glasbi.

Odkriti talente, s katerimi lahko služimo drugim

»Vsak udeleženec gre skozi proces spoznavanja samega sebe, svojih močnih plati, tudi znotraj skupine,« opisuje Petra. »Na splošno se mi zdi, da je mladim danes težko razumeti, kaj so njihovi talenti. Kaj imam, s čimer lahko služim drugim, kaj lahko podarim.«

Kot članica vodstvene ekipe je Petra Cankar zadolžena za pripravo programa, vodenje hiše, dogovarjanje s predavatelji, organizacijo misijonov in drugih dogodkov, spremljanje študentov, tudi vodenje pevskega zborčka.

Glasba je eno od področij, za katera je zadolžena Petra. FOTO: Osebni arhiv

»V čast mi je, da imam možnost spremljati mlade teh 9 mesecev in opazovati, kako se razvijajo, kako odkrijejo svoje talente, kako dobijo potrditev na področjih, za katera si tega sploh niso predstavljali. Mnogi odkrijejo zase povsem nove možnosti ali pa si upajo več. V tem letu se seznanijo s svojo realnostjo in vidijo, na čem morajo še delati.«

Pri svojem delu opaža, da se danes mladi zelo težko za nekaj zares odločijo.

»Tako veliko ponudbe imajo, vse jim je na dosegu roke, informacijsko in logistično, vse je dostopno za nizko ceno. Iz vsega tega izluščiti eno stvar in se za to odločiti, je velika stvar.« Dejstvo je tudi, »da biti danes kristjan med 20 in 30 leti ni kul,« nadaljuje Petra.

»Danes je veliko drugih opcij, s katerimi se mladi identificirajo: sem vegetarijanec, zavzemam se za okoljevarstvo, razne new age variante. Mnoge od teh opcij so zelo radikalne. Radikalnost je za mlade danes zelo pomembna. Dobra plat tega je, da je med mladimi manj mlačnih kristjanov. Tisti, ki so kristjani, so res trdno prepričani v to. Gotovo pa moraš biti pripravljen na vse možne komentarje, če si danes proti splavu, če nisi za homoseksualni zakon. Takoj te označijo za homofoba ali nekaj-foba.«

Petra Cankar pred vhodom v Josefsburg, kjer poteka program Rejoice. FOTO: Osebni arhiv

Poleti v Altöttingu vrhunec praznovanja vere

Po dveh koronskih letih bo letos od 2. do 7. avgusta spet potekal Forum Altötting, ki ga skupnost Emanuel organizira posebej za odrasle, mlade, najstnike in otroke iz vse Evrope.

Bogata srečanja in pogovori, slavilna glasba in molitev, pričevanja, druženje in še mnogo več bo polnilo trg Kappelplatz v Altöttingu. Glede podrobnejšega programa, prijav in prevoza se pozanimajte pri slovenski skupnosti Emanuel.

Petra Cankar, ki v teh dneh že začenja delo s prostovoljci, da pripravijo vso potrebno logistiko, na Forum toplo vabi vse mlade, ki si želijo nekaj več. »Lepo je iti malo ven iz domačega okolja, spoznati druge ljudi. Lepo je, ko tu srečaš še druge mlade, ki jim samo študij in žuranje nista zadosti. Vedno se mi je zdelo dragoceno, da se lahko zelo hitro pogovarjaš o globokih stvareh, pa čeprav se sploh ne poznaš. Res nas povezuje nekaj globokega. Pa še odlična glasba! Ta je zagotovljena.«

Jeseni pa se tudi v programu Rejoice obeta nekaj sprememb: na voljo bodo tudi krajši programi, le za 3 ali 6 mesecev, seveda pa tudi daljši za 10 mesecev. Pa še jezik šolanja: ta bo od jeseni naprej angleški. Več informacij na rejoice.cyou.


Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Naša družina (28/2022). 

Nalaganje
Nazaj na vrh