Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

EP z resolucijo proti prisilnim splavom na Kitajskem

Objava: 16. 07. 2012 / 06:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

EP z resolucijo proti prisilnim splavom na Kitajskem

Evropski parlament je minuli teden sprejel resolucijo, s katero je obsodil prakso prisilnih splavov in sterilizacije na Kitajskem in drugod po svetu.

Evropski parlament je minuli teden sprejel resolucijo, s katero je obsodil prakso prisilnih splavov in sterilizacije na Kitajskem in drugod po svetu. Kot poročajo na spletnem portalu 24kul.si (http://www.24kul.net/j/), je resolucijo predlagal slovenski poslanec Lojze Peterle.

Resolucija (»European Parliament resolution on forced abortion in China«) poudarja pravico vseh žensk do dostopa do javnega zdravstva in opozarja, da je cilj programov načrtovanja družine ljudem omogočiti svobodno in informirano odločanje o številu in rojstvu svojih otrok. Dotakne se tudi alarmantnega neravnovesja med spoloma na Kitajskem, do katerega je pripeljala tamkajšnja t. i. politika enega otroka. Deklice so načrtno izpostavljene splavljanju, saj so dečki v kitajski družbi bolj zaželjeni.

Evropski parlament z resolucijo prav tako poziva Evropsko komisijo, naj pregleda svoje financiranje projektov na Kitajskem in zagotovi, da se evropski proračunski denar ne namenja za prisilne splave in sterilizacije, ki globoko kršijo človekove pravice in dostojanstvo žensk. S tem so evropski poslanci in poslanke izrazili svoje zavedanje in zaskrbljenost nad dejstvom, da pomembno vlogo pri kršenju človekovih pravic na Kitajskem morda igrajo tudi evropska proračunska sredstva.

Lojze Peterle je v razpravi med drugim poudaril, da imajo evropski davkoplačevalci pravico vedeti, kam gre njihov denar. Da bi se izognili spodbujanja nehumanih dejanj, je Evropsko komisijo pozval k obsežni preiskavi organizacij in programov, ki prejemajo svoja sredstva za namene »reproduktivnega zdravja« in »načrtovanja družine« na Kitajskem.

Povod za resolucijo je bil tragični primer Feng Jianmei, kitajske matere, ki so ji v sedmem mesecu nosečnosti prisilno opravili splav, ker je zavrnila plačilo globe ob svoji drugi nosečnosti. Po kitajski zakonodaji imajo ženske pravico roditi le enega otroka, na podeželju pa dva. V nasprotnem primeru jih doletijo visoke kazni, če teh ne morejo plačati, pa jim prisilno opravijo splav.

Omenjeni dogodek je v letošnjem juniju zbudil ogorčenje po vsem svetu, potem ko je v javnost pricurljala fotografija Feng z njenim mrtvim splavljenim otrokom. Resolucijo so z odobravanjem sprejele številne mednarodne nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s človekovimi pravicami.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh