Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Epidemija je zgolj pospešila neizogiben proces«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 04. 09. 2020 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.09.2020 / 08:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Epidemija je zgolj pospešila neizogiben proces«

»Epidemija je zgolj pospešila neizogiben proces«

Predsednik ComECE kardinal Hollerich: krščanstvo v Evropi je vedno bolj šibko.

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Luksemburški kardinal Jean-Claude Hollerich, predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi, je za vatikanski časnik L'Osservatore Romano spregovoril o posledicah epidemije koronavirusa za krščanstvo v Evropi in po svetu. Po njegovem mnenju bomo v prihodnosti vsi še bolj šibki, Evropa, Združene države Amerike in Zahod v celoti, pa tudi Cerkev, kot poroča Radio Vatikan.

Kardinal je prepričan, da je epidemija samo pospešila neizogiben proces. Kot je pojasnil v pogovoru, si moramo zdaj ponižno zavihati rokave, prepoznati pristno krščanstvo in posledično ukrepati. Poziv k solidarnosti je nujno potreben. Poleg strašne bolezni, za katero nimamo cepiva, nas namreč duši potrošništvo, ki nam ne dopušča pristnega načina življenja; poleg tega imamo krščanstvo, ki je izključno kulturno in nima ničesar, s čimer bi se hranilo in s čimer bi branilo.

Klic k evropski zavesti

Hollerich kljub temu ohranja zaupanje v Evropo. Evropska zveza je imela v svoji kratki zgodovini veliko kriznih obdobij, vendar jih je vedno uspela premagati. Po njegovem prepričanju je na začetku epidemije obstajala resna nevarnost za ohranitev novega svetovnega reda, toda zdaj vidimo, da bo Evropa opravila svoje naloge. »Mislim, da krščanske Cerkve, skupaj z našimi prijatelji drugih verstev, morajo čutiti odgovornost klica k evropski zavesti, se malo bolj potruditi, pokazati solidarnost, kar pomeni odpovedati se bogastvu zase in ga deliti z drugimi,« meni Hollerich.

Krščanstvo v Evropi vedno šibkejše

Solidarnost, delitev z drugimi, pripravljenost deliti bogastvo z najrevnejšimi in spoštovanje človekovih pravic so dejavniki, značilni za krščanstvo. Po Hollerichovem prepričanju krščanstvo v Evropi postaja vedno šibkejše. Kardinal meni, da se bo število oseb, ki se udeležuje bogoslužij, po epidemiji zmanjšalo: »Vedno moramo misliti na evangelizacijo Evrope. Mi moramo Evropi oznanjati evangelij, moramo opraviti delo evangelizacije. Najprej z dejanji, z našim vedenjem, z našo pomočjo, nato pa z besedami. Kot Cerkev smo poklicani od Boga in tudi prek papeževega glasu, da postanemo bolj kristjani, zares bolj preprosti, tudi gospodarsko revnejši. Kajti v Evropi imamo potrošništvo, ki nam več ne pomaga živeti. V Evropi dušimo svoje življenje. Potrebujemo evangelizacijo, ki gre v globine. Moramo se spremeniti, moramo zaslišati glas Kristusa, ki nas kliče h globoki spremembi.«

Krščanstvo kulture nima notranje moči

Kardinal Hollerich napoveduje, da se bo po epidemiji število kristjanov zmanjšalo, kajti t. i. katoličani kulture, tako z leve kot z desne, ki prihajajo k maši iz kulturnega razloga, ne bodo več prihajali. »Videli so, da je življenje zelo udobno. Zelo dobro lahko živijo brez obiska cerkve.« Tudi prvo obhajilo in katekizem za mlade se bosta številčno zmanjšala. Hollerich je v to prepričan, pri čemer doda, da ne gre za pritoževanje. »Ta proces bi se zgodil tudi brez epidemije. Morda bi potrebovali deset let več. A ko pridemo do te točke, mora biti Cerkev navdihnjena s ponižnostjo, ki nam bo pomagala, da se bolje organiziramo, da bomo bolj kristjani. Kajti ta kultura krščanstva, to krščanstvo kulture, ne more trajati skozi čas, nima nikakršne notranje moči.« In to je za Cerkev velika priložnost. Razumeti moramo razmere, se nanje odzvati in postaviti nove misijonarske strukture, kar pomeni istočasno delovanje in besedo.

Odpoved evropocentrizmu

Po Hollerichovem prepričanju bodo po epidemiji Vzhod, Združene države in Evropa šibkejši kot prej, kajti pojav pospeševanja, ki ga je sprožil virus, bo povzročil rast drugih gospodarstev in drugih držav. Na to moramo gledati stvarno, odpovedati se moramo svojemu evropocentrizmu in z veliko ponižnostjo začeti sodelovanje z drugimi državami za prihodnost človeštva, za večjo pravičnost. Brez ponižnosti stvarno prizadevanje ni mogoče, je prepričan predsednik ComECE.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh