Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Epidemiološka slika se slabša, stroka poziva k cepljenju

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 15. 09. 2022 / 13:10
Oznake: Ukrepi, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2022 / 13:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Epidemiološka slika se slabša, stroka poziva k cepljenju
FOTO: Zajem zaslona

Epidemiološka slika se slabša, stroka poziva k cepljenju

Epidemiološke razmere v Sloveniji se slabšajo, je na današnji novinarski konferenci ocenil vodja vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Kljub temu stroka za zdaj ne bo zaostrovala ukrepov. Je pa na javnost naslovila odločen poziv, naj se vsi starejši od 60 let čim prej cepijo.

Stanje glede epidemije v Sloveniji ni dobro. Reprodukcijsko število v Sloveniji trenutno znaša 1,2, kar pomeni, da se epidemija silovito pospešuje. Zato je na mestu vprašanje, kako bo v takšnih razmerah reagirala stroka.

Ta ocenjuje, da je stanje v slovenskih bolnišnicah še stabilno, vendar se bo število bolnikov že kmalu začelo povečevati. Prav število zasedenosti bolniških postelj pa bo eno od meril, na podlagi katerih bo posvetovalna skupina predlagala zaostritev ukrepov. S tem bodo nekateri od njih postali obvezni.

Po Fafangelovi oceni to za zdaj še ni potrebno. Kljub temu je na javnost naslovil svojo prošnjo: "Še vedno gremo lahko z relativno blagim pristopom skozi to jesen in zimo kolikor toliko nedotaknjeni. Če pa se bomo delali, da problema ni in mižali in se naenkrat zbudili v drugi fazi epidemije z obvezami, bodo ljudje upravičeno jezni," je poudaril. Med najbolj zaželenima ukrepoma je še zlasti priporočil nošnjo mask v zaprtih prostorih in na javnem prevozu.

Naši strokovnjaki delajo brezplačno, ne želijo pa zastonj

Kot je poudaril, smo sedaj v počasnem drsenju v drugo fazo, vendar pa na srečo še nismo prispeli tja. Kot je poudaril, so njihovi strokovnjaki brezplačno pripravili številna poročila, kar zanje ni težava. Težava je bolj v tem, da so jih morda delali zastonj, oziroma zaman. Ob tem je znova spomnil na 13 predlaganih priporočil in ljudi pozval k cepljenju: "Če želimo iti mirno skozi to jesen in zimo, moramo zaščititi najbolj ranljive." To po mnenju stroke pomeni, da se morajo cepiti prav vsi starejši od 60 let. Poleg tega se je zahvalil tistim, ki so se že cepili in jih pozval k prejemu dodatnega odmerka cepiva, ki je prilagojeno različici omikron.

Pravi trenutek za cepljenje je zdaj

V javnosti se v tem trenutku pojavljajo ugibanja, ali ni morda bolje s cepljenjem še malo počakati, saj naj bi v Slovenijo že kmalu prispela najnovejša cepiva proti različici omikron, ki bodo prilagojena sevoma, ki trenutno najbolj razsajata. Vendar pa po mnenju Fafangela za čakanje ni prav nobenega utemeljenega razloga, saj vsa odobrena cepiva dobro ščitijo proti hudemu poteku bolezni, zato je čakanje na najnovejšo različico v tem trenutku nesmiselno.

Ob tem je dodal, da je novo cepivo, s katerim začenjamo v Sloveniji prav ta teden, namenjeno poživitvenim odmerkom, pred prejemom le tega pa je treba opraviti še cepljenje po osnovni shemi.

Nalaganje
Nazaj na vrh