Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ESČP: Sveti sedež uživa imuniteto pri tožbah zaradi zlorab

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 10. 2021 / 18:28
Oznake: Cerkev, Družba, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2021 / 13:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
ESČP: Sveti sedež uživa imuniteto pri tožbah zaradi zlorab
Načela mednarodnega prava veljajo tudi za Sveti sedež FOTO: Tatjana Splichal

ESČP: Sveti sedež uživa imuniteto pri tožbah zaradi zlorab

Žrtve spolnih zlorab v Katoliški cerkvi ne morejo vložiti neposredne tožbe proti Svetemu sedežu, so odločili sodniki Evropskega sodišča za človekove pravice.

Sodniki v Strasbourgu so v včeraj objavljeni odločitvi opozorili na načela mednarodnega prava, ki veljajo tudi za Sveti sedež. Ko so v konkretnem primeru belgijska sodišča navedla, da sama nimajo pristojnosti za ukrepanje proti Svetemu sedežu, s tem niso kršila pravice tožnika do pravičnega postopka.

Pred tem tožba na sodišču v Gentu

Pritožilo se je 24 oseb iz Belgije, Francije in z Nizozemske. Po njihovih navedbah so jih kot otroke spolno zlorabljali katoliški duhovniki. Leta 2011 so na sodišču v Gentu vložile tožbo proti Svetemu sedežu in nekemu belgijskemu nadškofu, njegovima predhodnikoma in še nekaterim škofom ter proti dvema redovnima skupnostima. V luči odškodnine so tožbo utemeljili na skupni krivdi – po njihovem mnenju morajo za povzročeno škodo skupaj odgovarjati vsi obtoženi.

Svetemu sedežu se v sodni praksi priznava imuniteto.

Sodišče v Gentu je takrat zavrnilo pristojnost, da bi ukrepalo proti Svetemu sedežu. Tej odločitvi se je pridružilo tudi prizivno sodišče in odvetnik belgijskega kasacijskega sodišča. Prizivno sodišče je v svoji utemeljitvi navedlo, da Belgija priznava Sveti sedež kot suvereno državo s pravicami in dolžnostmi tuje države, kot velja v mednarodnih sporazumih in diplomatskih zastopanjih. Zato se Svetemu sedežu v sodni praksi priznava imuniteto. Po navedbah ESČP je 20 izmed zgoraj navedenih 24 tožnikov prejelo odškodnino s strani pristojnega delovnega telesa Katoliške cerkve.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh