Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

EU bo Ukrajini namenila pol milijarde evrov za pomoč v orožju

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 19. 07. 2022 / 07:35
Oznake: Svet, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2022 / 07:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
EU bo Ukrajini namenila pol milijarde evrov za pomoč v orožju
Zgoraj na fotografiji ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, spodaj zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borell. FOTO: Twitter

EU bo Ukrajini namenila pol milijarde evrov za pomoč v orožju

Zunanji ministri članic Evropske unije so se na zasedanju v Bruslju dogovorili o nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini. EU bo za pomoč v orožju namenila dodatnih 500 milijonov evrov, skupaj pa 2,5 milijarde, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Borell je na spletnem omrežju Twitter zapisal tudi: »Še naprej stojimo trdno ob strani Ukrajini v luči nenehnih grozodejstev s strani Rusije in podpiramo njen boj za svobodo in neodvisnost.« Poudaril je tudi, da morajo članice EU vztrajati pri sankcijah proti Rusiji.

Tri ključna sporočila

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je zunanjim ministrom EU predal tri ključna sporočila: »Orožje Ukrajini, sankcije proti Rusiji in odgovornost Rusije so trije načini za ponovno vzpostavitev miru, povečanje varnosti in zaščito stabilnosti v Evropi.« Ob tem je izrazil hvaležnost za dodatnih 500 milijonov evrov pomoči v obliki orožja. Glede sankcij se je zavzel za energetski embargo, omejitev cen nafte ter prepoved vseh ruskih televizijskih kanalov. Članice EU je spodbudil, da podprejo posebno sodišče za zločine agresije proti Ukrajini.

Dodatni ukrepi potrjeni v sredo?

Dodatne sankcije proti Rusiji, ki jih je Borrell v petek predlagal skupaj z Evropsko komisijo, namenjene pa so predvsem temu, da bi preprečili izogibanje doslej sprejetim sankcijam, bi bile lahko sprejete v sredo, poroča STA.

»Evropske države morajo še naprej trdno stati za odločitvami, ki so jih sprejele. Sprejele so sankcije in sedaj se jih morajo držati. Še naprej morajo ustvarjati pritisk na rusko gospodarstvo. To je treba početi na enaki ravni kot vojaško podpiramo Ukrajino,« je povedal Borell.

Štucin o krepitvi partnerstva z Latinsko Ameriko in Karibi

Zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve se je udeležil tudi državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Marko Štucin, ki je glede finančne podpore Ukrajine povedal: »Slovenija podpira nadaljevanje podpore Evropske unije Ukrajini, vključno s pomočjo Ukrajini za nadaljnje delovanje kritične infrastrukture in institucij ter vsa prizadevanja v smeri povojne obnove.«

Poudaril je še, da mora EU v času spremenjenih geopolitičnih razmer okrepiti strateška partnerstva, tudi z Latinsko Ameriko in Karibi. Regija je pomemben partner pri zagovarjanju na pravilih temelječe mednarodne ureditve in v času vojne v Evropi za svetovno prehransko varnost. »Krepitev političnega dialoga, trgovinskih odnosov in sektorskega sodelovanja, vključno z digitalno agendo je ključnega pomena,« je dejal Štucin.


Nalaganje
Nazaj na vrh