Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

EU pripravlja dodatne sankcije proti Rusiji, tudi na prepoved uvoza zlata

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 15. 07. 2022 / 12:24
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2022 / 13:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
EU pripravlja dodatne sankcije proti Rusiji, tudi na prepoved uvoza zlata
Sankcije bodo po napovedi vključevale tudi prepoved uvoza ruskega zlata. FOTO: Pixabay

EU pripravlja dodatne sankcije proti Rusiji, tudi na prepoved uvoza zlata

Evropska unija pripravlja dodatne sankcije proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki bodo glede na napovedi podpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča vključevale tudi prepoved uvoza ruskega zlata. Poleg tega želijo onemogočiti izogibanje sankcijam.

EU namerava uvoz ruskega zlata prepovedati, potem ko so se konec junija o tem dogovorili voditelji skupine G7 na srečanju v Nemčiji.

Nadzor nad izvozom nekaterih izdelkov

Obenem bi glede na predlog Evropske komisije okoli 60 proizvodov dodali na seznam izdelkov, katerih izvoz je treba nadzorovati. Gre predvsem za proizvode, ki bi lahko bili uporabljeni v vojaške namene. Predstavljajo okoli 400 milijonov evrov evropskega izvoza, navajajo viri pri EU.

Na seznam bi glede na predlog Bruslja sicer dodali 47 posameznikov, predvsem politike in oligarhe, ter osem pravnih oseb, so za STA še povedali viri.

K sankcijam pozvala tudi namestnica ukrajinskega premierja

EU je k sprejetju sankcij danes v Pragi pozvala tudi namestnica ukrajinskega premierja Olga Stefanišina. »Upamo, da bo imel naslednji paket sankcij močan omejevalni potencial in da bo sprejet brez odlašanja,« je povedala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Evropska unija je sicer doslej zaradi ruske agresije na Ukrajino sprejela šest paketov sankcij proti Rusiji. Zadnji, ki vključuje tudi delni embargo na uvoz ruske nafte, je bil sprejet v začetku junija.

Orban prepričan, da so sankcije EU proti Rusiji napaka

Madžarski premier Viktor Orban je bil danes znova kritičen do sankcij, ki jih je EU uvedla proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Prepričan je, da sankcije škodujejo evropskemu gospodarstvu bolj kot Moskvi, poleg tega ne prispevajo h končanju vojne v Ukrajini.

Sankcije proti Rusiji ne bodo pomagale Ukrajini, temveč bodo uničile evropsko gospodarstvo, je v današnjem pogovoru za javni radio Kossuth dejal Orban. 

»Mislili so, da bodo lahko vojno skrajšali s sankcijami, ker bi oslabitev Rusije prinesla hitre rezultate, vendar vojna še naprej traja,« je še dejal po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI.

Nalaganje
Nazaj na vrh