Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evangelij družine in problemi ljudi

Za vas piše:
Maja Kos
Objava: 23. 11. 2016 / 14:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evangelij družine in problemi ljudi

22. novembra je bila na Nikodemovih večerih okrogla miza z naslovom Evangelij družine in problemi ljudi.

V torek, 22. 11. 2016, se je v nizu jubilejnih 50. Nikodemovih večerov v Ljubljani odvila okrogla miza z naslovom Evangelij družine in problemi ljudi. V večer sta udeležence z glasbo uvedli Urška in Monika Ivančič, članici skupine Spes. Nato so svoja razmišljanja ob vprašanjih moderatorja večera, Toneta Lesjaka, podelili dr. Mojca Belcl Magdič, dr. Igor Bahovec in dr. Blaž Jezeršek.

Pogovor se je ves čas dotikal vsebine posinodalne apostolske spodbude Radost ljubezni (Amoris laetitia) v povezavi z družinami. Gostje so se osredotočali predvsem na šesto poglavje Radosti ljubezni, ki spregovori o zakonu in družini od priprave na zakon do zrelega obdobja družin. Srečevali so se z vprašanji, kako pomembne teme, kot so lepota in smisel zakonske zveze kot zakramenta, posredovati mladim generacijam, kaj storiti glede zapletenih situacij mešanih zakonov, vprašanja neporočenih parov itd. Podali so številne pomembne poudarke in izkušnje.

Prisluhniti težavam parov



Mag. Mojca Belcl Magdič je vodja družinskega centra Dlan v Murski Soboti in doktorandka teorije spola na papeškem Inštitutu Janeza Pavla II. v Rimu. Spregovorila je o problemih v prvem letu zakona, saj se največ parov v Sloveniji loči v prvih štirih letih zakona. V Murski Soboti so za te mlade zakonske pare in družine pripravili mesečna srečanja – slavljenje ob Najsvetejšem in nagovor izkušenega zakonskega para. Spregovorila je tudi o pripravi na zakon, ki naj postane predvsem prostor izkušnje ter svetovala spremembe v pristopu, boljše poznavanje zaročencev med seboj in možnosti za pogovor tudi o težkih in konkretnih življenjskih temah. Prisluhniti je potrebno težavam parov in medse povabiti izkušene pare.

Izziv v formaciji duhovnikov

Dr. Blaž Jezeršek je župnik župnije Pirniče, poznavalec in priljubljen predavatelj o okrožnici Radost ljubezni. Poudaril je potrebnost sprememb pri formaciji duhovnikov. Papež pri pastorali družine najprej izpostavi župnijo. Da bi ta lahko opravljala svojo funkcijo, moramo imeti dovolj usposobljenih duhovnikov, ki naj bodo čustveno uravnovešeni in naj imajo realen pogled na življenje v družini, kar v tem trenutku pri formaciji bodočih duhovnikov malo šepa. Pri tem bi lahko sodelovale družine same in celo ženske, po papeževem mnenju bi utegnila koristiti celo izkušnja poročenih duhovnikov iz vzhodne Cerkve. To je velik izziv pred nami, nanj pa je potrebno odgovarjati čim prej.



Stik bogastva generacij

Dr. Igor Bahovec je docent na Teološki fakulteti, poznavalec, pisec in predavatelj o okrožnici Radost ljubezni. Opomnil je, da se je potrebno zavedati, da se mladi tako razlikujejo od starejše generacije, da ni mogoče pričakovati, da bi vzorci, ki so srednji in starejši generaciji pomagali, tudi danes sami po sebi z obliko in načinom delovali na mlade. Danes jim je potrebno predvsem prisluhniti in se z njimi srečati. »V Cerkvi se moramo vprašati /…/, zakaj mi kristjani svoji mladi generaciji ne znamo prinesti lepote, veselja – zakon je nekaj tako lepega, a mladi doživljajo, kot da je zakon nek list papirja, kar je strašno.«

Poudaril je papeževo misel, da morajo mlada, srednja in starejša generacija »priti skupaj« v družini. Starejši imajo spomin, so nosilci modrosti in izkušenj. Mladi so tisti, ki stopajo naprej, tvegajo in imajo ideje. Vse tri generacije skupaj pa razločujejo, kaj je potrebno storiti v konkretni stvarnosti.



Bogat večer se je v drugem delu nadaljeval z vprašanji poslušalcev.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh