Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evelina Umek in mladost v pri Svetem Ivanu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 16. 11. 2023 / 14:24
Oznake: Družba, Knjiga
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2023 / 15:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evelina Umek in mladost v pri Svetem Ivanu
Pisateljica Evelina Umek s pripovednim delom P'nče. FOTO: Ivo Žajdela

Evelina Umek in mladost v pri Svetem Ivanu

Založba Mladika iz Trsta je izdala pripovedno delo Eveline Umek z naslovom P'nče, v katerem pisateljica sega v otroštvo, v čas druge svetovne vojne v tržaškem predelu Sveti Ivan.

P'nče je naslov daljšega avtobiografskega pripovednega dela, ki ga je napisala pisateljica Evelina Umek, s črno-belimi ilustracijami obogatil slikar in ilustrator Štefan Turk. Čeprav je knjiga ilustrirana in je glavna oseba v njej petletna deklica, P'nče, (punčka), tako ji pravijo doma, to ni otroška literatura. Avtorica se je odločila za drzno potezo, da občutljivo obdobje iz svojega otroštva, ki ga je zaznamovala druga svetovna vojna, prikaže skozi oči deklice. To v bralcu ustvari posebno razpoloženje, predvsem pa ga potegne v svet, ki ga hkrati zaznamujeta krutost vojne in nedolžnost otroškega pogleda. Dogajalni prostor knjige je avtoričin rojstni Sveti Ivan, tisti tržaški predel, ki je bil nekoč ločen od Trsta, zdaj pa je eno z mestom. Tam je na začetku 20. stoletja odraščal tudi pisatelj Vladimir Bartol in o njem pisal v delu Mladost pri Svetem Ivanu.

Knjigo P'nče so v dvorani slovenske matice v Ljubljani 9. novembra 2023 predstavili Ignacija Fridl, Igor Škamperle, Evelina Umek in Nadia Roncelli. FOTO: Ivo Žajdela

Napisala je veliko del za otroke in mladino

Evelina Umek se je rodila v predelu Trsta pri Svetem Ivanu in študirala na tamkajšnji gimnaziji, oziroma klasičnem liceju, kot mu pravijo. Nato se je preselila v Ljubljano, kjer je diplomirala na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete. Zaposlila se je najprej v založništvu, nato v Otroškem in mladinskem programu na RTV Slovenija. Napisala je več knjig za otroke in veliko prevajala iz italijanščine v slovenščino. Evelina Umek redno sodeluje z radiom in televizijo, tako v Trstu kot v Ljubljani. Napisala je veliko del za otroke in mladino, veliko jih je izšlo pri Mladiki.

Za zbirko Mandrija in druge zgodbe je leta 2004 prejela nagrado Vstajenje

Pri založbi Mladika so izdali njena otroška in mladinska dela Sprehod z baronom in drugimi imenitnimi Slovenci, Malka gre v Trst, Deklica in metulj ter potopisno delo Po vodi, po suhem in počez. Potepanja od Barkovelj do Škednja. Napisala je zbirki novel Mandrija in druge zgodbe in Odtisi ter romane Frizerka, Hiša na Krasu, Po sledeh fate morgane, Zlata poroka ali Tržaški blues in Sidrišče spomina. Za zbirko Mandrija in druge zgodbe je leta 2004 prejela tržaško literarno nagrado Vstajenje.

Štefan Turk (Trst, 1974), je diplomiral iz zgodovine umetnosti na tržaški univerzi. Obiskoval je tečaje ilustracije na mednarodni šoli za ilustracijo v kraju Sarmede pri Trevisu. Razstavljal je v Italiji, Sloveniji in tujini. Ilustracije redno objavlja v tržaški otroški reviji Galeb, sodeloval je tudi z otroškimi revijami Ciciban, Zmajček in Mavrica. Ilustriral je tri slikanice in eno elektronsko knjigo.

Kupi v trgovini

Filip Terčelj
Zgodovina
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh