Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evharistični kongres 2024: papež znova v Latinsko Ameriko?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 10. 2022 / 11:07
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2022 / 08:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evharistični kongres 2024: papež znova v Latinsko Ameriko?
Utrinek z zadnjega evharističnega kongresa v Budimpešti. FOTO: Marjan Pogačnik

Evharistični kongres 2024: papež znova v Latinsko Ameriko?

Nadškofija Quito je objavila točen datum naslednjega svetovnega evharističnega kongresa v ekvadorski prestolnici: 53. mednarodno katoliško srečanje prirejajo od 8. do 15. septembra 2024.

Tema srečanja bo »Bratstvo kot zdravilo za svet - vsi ste bratje«. Pred množičnim srečanjem je predviden evharistični simpozij na Papeški katoliški univerzi v Ekvadorju od 5. do 7. septembra.

Papež Frančišek se je na vabilo ekvadorskih škofov odzval z besedami, da bo »Peter navzoč«.

Apostolski nuncij v Ekvadorju, nadškof Andres Carrascosa, je na tiskovni konferenci ta teden izrazil upanje, da se bo prihodnjega evharističnega kongresa udeležil tudi papež Frančišek. Ekvadorska škofovska konferenca je papežu že poslala povabilo, on pa je odgovoril, »da bo Peter navzoč«. Prav tako bodo navzoče delegacije z vsega sveta, vključno s kardinali, škofi, duhovniki, redovniki in laiki.

Glede teme kongresa je nadškof Carrascosa izpostavil »osrednjo vlogo evharistije v življenju in delovanju Cerkve«, saj je v njej Bog navzoč v svetu. Dejstvo, da »vsi prejemajo isto Kristusovo telo«, Cerkev spodbuja, naj »posreduje sporočilo bratstva«. Evharistični kongresi so »cerkveni dogodki, ki zadevajo vso Cerkev«.

Evharistična procesija po ulicah Budimpešte. FOTO: Marjan Pogačnik

Ekvador leta 2024 praznuje 150. obletnico posvetitve Srcu Jezusovemu

Papež Frančišek je za kraj naslednjega evharističnega kongresa izbral Quito, ker bo Ekvador leta 2024 praznoval 150. obletnico posvetitve Srcu Jezusovemu, je pojasnil predsednik Ekvadorske škofovske konference, škof Luis Cabrera. S posvetitvijo 25. marca 1874 je bil Ekvador ena prvih držav na svetu, ki je opravila tovrstno dejanje, to posvetitev pa je treba zdaj obnoviti.

V nadškofiji Quito živi več kot 2,7 milijona katoličanov, ki predstavljajo 85 odstotkov prebivalstva.

Quito, prestolnica Ekvadorja, leži ob vznožju Andov na nadmorski višini 2.850 metrov. Je najbolj naseljeno mesto v Ekvadorju z več kot tremi milijoni prebivalcev na ožjem območju prestolnice. Po statističnih podatkih iz leta 2020 v nadškofiji Quito živi več kot 2,7 milijona katoličanov, ki predstavljajo 85 odstotkov prebivalstva.

Ekvador doslej še ni gostil mednarodnega evharističnega kongresa. Bogota v Kolumbiji, ki je evharistični kongres gostila leta 1968, je bila zadnje južnoameriško prizorišče tega množičnega dogodka.

Papež Frančišek se je udeležil tudi evharističnega kongresa v Budimpešti. FOTO: Marjan Pogačnik

Kakšen je namen evharističnih kongresov?

Prihodnji kongres bi lahko pomenil še eno priložnost za obisk papeža Frančiška v Latinski Ameriki. Papež je Quito obiskal že med svojim apostolskim potovanjem po Ekvadorju, Boliviji in Paragvaju julija 2015.

Namen evharističnih kongresov je spodbujati in poglabljati razumevanje in češčenje evharistije v krajevni in vesoljni Cerkvi.

Namen evharističnih kongresov, ki jih organizira Katoliška cerkev, je spodbujati in poglabljati razumevanje in češčenje evharistije v krajevni in vesoljni Cerkvi. Prvi mednarodni evharistični kongres je bil leta 1881 v Franciji, odtlej jih prirejajo na različnih prizoriščih, v zadnjem času v štiriletnih presledkih. Srečanje, načrtovano za leto 2020 v Budimpešti, je bilo prestavljeno zaradi koronaepidemije in je bilo izvedeno leta 2021. Prejšnji kongresi so bili med drugim organizirani v Jeruzalemu, Nairobiju v Keniji, Melbournu v Avstraliji, Koreji, ZDA in po vsej Evropi.

Stolnica v ekvadorskem Quitu. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh