Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evharistični kongres kljub pandemiji z mednarodno udeležbo [FOTOGALERIJA]

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 08. 09. 2021 / 11:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2021 / 11:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evharistični kongres kljub pandemiji z mednarodno udeležbo [FOTOGALERIJA]
Zbor pri jutranjih hvalnicah FOTO: Marjan Pogačnik

Evharistični kongres kljub pandemiji z mednarodno udeležbo [FOTOGALERIJA]

Okoli šesttisočglava množica se ta teden od ponedeljka do petka zbira na budimpeštanskem razstavišču Hungexpo, ki gosti mednarodni evharistični kongres.

V dopoldanskem programu imajo po jutranjih hvalnicah besedo škofje in kardinali z vsega sveta, ki govorijo o sadovih evharistije, kot so dobrota, mir, potrpežljivost in upanje. Doslej so nastopili brazilski kardinal João Tempesta, kanadski kardinal Gérald Lacroix in mjanmarski kardinal Charles Maung Bo. Predavanjem sledijo pričevanja, med katerimi je še zlasti odmeval nastop iraškega patriarha Louisa Raphaela Sakoja: pričeval je o tamkajšnjih kristjanih, ki se ne odrečejo svoji veri, čeprav včasih zato tvegajo življenje. Vrhunec dneva pomeni vsakodnevna maša v veliki dvorani razstavišča na koncu dopoldanskega programa.

Iraški kardinal Sako na zaslonih FOTO: Marjan Pogačnik

Med udeleženci prevladujejo Madžari, med sprehodom po veliki dvorani, kjer se odvija glavni program, pred oči stopijo nekateri temnopolti (afriški) duhovniki, opaziti je denimo predstavnice latvijskega Radia Maria, mimogrede pa je slišati še kak drug jezik, denimo angleščino ali francoščino.


Evharistični kongres je ohranil mednarodni značaj, čeprav je obiskovalcev z različnih koncev sveta zagotovo veliko manj, kot bi jih bilo, če ne bi imeli opraviti s pandemijo. Ugandski duhovniki v vrsti za kosilo – večina od njih je študentov v Rimu, le eden je prišel naravnost iz Afrike – povedo, da je bila predvidena delegacija iz te države veliko bolj številčna, a so zaradi zaostrenih pogojev za potovanje morali pristati na veliko manjšo skupino udeležencev. Vendar pa so epidemiološke razmere na Madžarskem dobre, država je na koronskem zemljevidu obarvana zeleno, kar se kaže tudi v tem, da maske v mestnem prometu nosijo le nekateri.

Budimpešta FOTO: Marjan Pogačnik

Madžarski organizatorji so poskrbeli za pester program tudi ob popoldnevih in večerih: obiskati je mogoče dve misijonski točki, kjer z glasbo in pričevanji nagovarjajo mimoidoče ali pa se udeležiti katerega izmed številnih kulturnih dogodkov.

Evharistični kongres bo dosegel vrhunec v soboto z evharistično procesijo po ulicah Budimpešte.

V sredo popoldne bodo za razliko od drugih dni maše po budimpeštanskih župnijah, v baziliki sv. Štefana maša po vzhodnem obredu, ki jo bodo darovali grškokatoliški duhovniki, zvečer pa koncert 100-glavega romskega simfoničnega orkestra. V četrtek zvečer bo v baziliki sv. Štefana molitev pred Najsvetejšim z glasbo, na akademiji za glasbo pa koncert zbora moskovskega patriarhata. V petek zvečer pripravljajo velik pričevanjsko-glasbeno-molitveni dogodek za mlade. Evharistični kongres bo dosegel vrhunec v soboto z evharistično procesijo po ulicah Budimpešte in še zlasti v nedeljo s papeževo mašo na Trgu herojev, ki naj bi se je udeležilo 100.000 ljudi.

Nalaganje
Nazaj na vrh