Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evharistični kongres v Dublinu se je zaključil

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 18. 06. 2012 / 07:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evharistični kongres v Dublinu se je zaključil

Sklepno bogoslužje na stadionu v parku Croke s papeževim sporočilom, da je irska Cerkev po škandalu spolnih zlorab potrebna prenove.

Včeraj se je s slovesnim sklepnim bogoslužjem v Dublinu zaključil 50. svetovni evharistični kongres katoliške Cerkve. Minuli teden so se v irski prestolnici zbrali številni škofje, duhovniki, redovniki, redovnice in laiki. Geslo jubilejnega srečanja je bilo ‘Evharistija: občestvo s Kristusom in med nami’. Pomembno vlogo na kongresu sta odigrala ekumenizem in edinost krščanskih Cerkva.

Po navedbah prirediteljev so bile vstopnice za zaključno prireditev na stadionu Croke, ki sprejme okoli 80.000 obiskovalcev, skorajda v celoti razprodane. Slovesno bogoslužje je vodil kanadski kardinal Marc Ouellet. Prefekt vatikanske Kongregacije za škofe se je svetovnega kongresa v Dublinu udeležil kot posebni papežev odposlanec. Bogoslužja se je preko video povezave ‘udeležil’ tudi papež Benedikt XVI., ki je zbranim vernikom predstavil svojo poslanico, v kateri je napovedal tudi naslednji evharistični kongres, ki ga bodo leta 2016 priredili v Cebuju na Filipinih.

Sveti oče je v poslanici, prebrani v angleškem jeziku, dejal, da od tokratnega svetovnega evharističnega kongresa v Dublinu pričakuje notranjo prenovo irske Cerkve, ki so jo v preteklih letih pretresli številni škandali spolnih zlorab. Veličastno krščansko zgodovino dežele so ‘v zadnjem času na grozljiv način skalili razkriti grehi’, ki so jih duhovniki zagrešili proti ljudem, zaupanim v njihovo varstvo. Po besedah svetega očeta so ti duhovniki in redovniki vernike zlorabili in s tem sporočilo Cerkve napravili povsem neverodostojno.

Za te duhovnike in redovnike je krščanstvo očitno le še ‘sistem navad’ in nič več veselo srečanje s Kristusom, je pojasnil papež. Kako bi si sicer lahko razlagali tovrstne napake oseb, ‘ki redno prejemajo Kristusovo telo in pri zakramentu svete spovedi priznavajo svoje grehe’. To ostaja skrivnost, meni Benedikt XVI. Drugi vatikanski cerkveni zbor je pred petdesetimi leti poskušal preseči odrevenelo krščanstvo, zato da bi verniki ‘vero lahko znova občutili kot globoko osebno prijateljstvo s Kristusom’, in to nalogo je poskušal izpolniti tudi evharistični kongres.

Benedikt XVI. je v svoji video poslanici izrazil obžalovanje zaradi nezadostnega upoštevanja koncilskih sklepov in njegovega razumevanja evharistije. Drugi vatikanski cerkveni zbor je s svojimi bogoslužnimi reformami poskušal vernike ‘privesti do polnega in dejavnega sodelovanja pri evharističnem darovanju’. Veliko stvari se je v tem času že izpolnilo.

“Prav tako je očitno, da je do številnih nesporazumov in zlorab prišlo tudi na področju bogoslužja”, je dejal papež. Pogosto se zgodi, da pri reformah ostanemo pri zunanjosti in ‘dejavno udeležbo’ zamenjamo za zunanje delovanje. “Zato je na poti resnične bogoslužne prenove potrebno storiti še precej.” Ravno v današnjem svetu, ki je osredotočen na materialne stvari, se moramo naučiti, ‘da znova zaznamo skrivnostno sedanjost Vstalega’. Šele ta bo lahko človeško življenje napravila širno in veliko.

Evharistija je ‘bogoslužje celotne Cerkve’, zahteva pa polno sodelovanje slehernega kristjana v poslanstvu Cerkve. Obhajati jo moramo preprosto, vredno, z veseljem in spoštljivo. Vabiti nas mora k obžalovanju lastnih grehov in k medsebojnemu odpuščanju. Evharistija je obenem spomin na Kristusovo žrtev na križu, je nadaljeval papež. Jezus je v novi in večni zavezi daroval svoje telo in svojo kri za odpuščanje grehov in za preobrazbo vsega sveta.

Irska je bila stoletja globoko zaznamovana s sveto mašo, je pojasnil Benedikt XVI. Spomnil je na rodove menihov, mučencev in misijonarjev, ki so junaško živeli svojo vero in jo ponesli v oddaljene dežele. “Vi ste dediči Cerkve, ki je v svetu pomenila mogočno moč za dobro in ki je mnogim ljudem posredovala globoko in trajno ljubezen do Kristusa in njegove svete Matere. Vaši predniki v irski Cerkvi so si v svojem osebnem življenju prizadevali za svetost in zvestobo, za oznanjevanje veselja, ki izvira iz evangelija, za pomen pripadnosti vesoljni Cerkvi, in za oznanjevanje in prenašanje ljubezni do vere in krščanskih kreposti prihodnjim rodovom,” je dejal papež.

Ta vera je dediščina, ki se mora spopolniti pri rednem bogoslužju. Razumljivo pa je, da sta bila hvaležnost in veselje ob tako veličastni zgodovini vere in ljubezni temeljito pretresena zaradi spolnih zlorab, je sveti oče dejal v svoji video poslanici udeležencem zaključnega bogoslužja ob sklepu svetovnega evharističnega kongresa v irski prestolnici.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh