Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropa: Cerkve spodbujajo k cepljenju

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 12. 2021 / 11:34
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2021 / 11:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropa: Cerkve spodbujajo k cepljenju
Cepljenje v eni od londonskih cerkva. FOTO: Vatican Media

Evropa: Cerkve spodbujajo k cepljenju

Vodilni predstavniki evropskih Cerkva so v skupni izjavi nujno pozvali k cepljenju proti koronavirusni bolezni: »Naj se v tem adventnem času razodene Kristusova ljubezen, tako da drug za drugega izkažemo odgovornost in skrb.«

Tako je zapisano v izjavi, ki sta jo po navedbah spletnega portala Vatican News v teh dneh podpisala kardinal Jean-Claude Hollerich, predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski uniji (ComECE), in častiti Christian Krieger, predsednik Konference evropskih Cerkva (KEK).

Zdravniki in drugi zdravstveni delavci v številnih evropskih državah so povsem izčrpani, bolnišnice pa so ponekod »tik pred zlomom«. Vzroki za te dramatične razmere so jasni, če si ogledamo različne stopnje precepljenosti po Evropi: »V večini držav članic Evropske unije je stopnja precepljenosti žal še vedno daleč pod potrebnim pragom.« Ob tem je na voljo dovolj cepiva, da bi zajezili prehitro širjenje virusa.

V večini držav članic Evropske unije je stopnja precepljenosti žal še vedno daleč pod potrebnim pragom.

»Potem ko smo prisluhnili mnenju izvedencev in medicine, smo prepričani, da je cepljenje trenutno najučinkovitejše sredstvo za zajezitev epidemije in reševanje človeških življenj. Cepljenje ne le nam, temveč tudi našim bratom in sestram, posebej najšibkejšim med nami, nudi ustrezno zaščito. Cepljenje je dejanje dejavne ljubezni in skrbi do bližnjega, pa tudi znamenje odgovornosti in družbene pravičnosti.«

Evropski škofje se zavedajo, da odločitev za cepljenje za marsikoga »ni preprosta, vzroki za oklevanje pa so zelo raznoliki«, vendar ravno zato spodbujajo vse evropske državljane, »naj razjasnijo svoje pomisleke in se odločijo na osnovi ustreznih informacij, po prejemu strokovnega nasveta s strani pristojnih organov in izvedencev«.

Nejevolja zaradi lažnih informacij

Cerkveni predstavniki so nejevoljni zaradi kroženja »napačnih informacij in neutemeljenih domnev v povezavi s cepljenjem« v številnih evropskih družbah. V času, ko družba najbolj potrebuje medsebojno povezanost, solidarnost in edinost, se med ljudmi širita »strah in razdeljenost«. Podpisniki izjave zato zahtevajo odločno ukrepanje »proti vsem poskusom širjenja lažnih informacij«.

»Svoj poziv ponavljamo tudi Evropski uniji in njenim članicam: naj upoštevajo svojo privolitev k skupni uporabi cepiv in okrepijo prizadevanja po vsem svetu, da bi se zagotovil pravičen dostop do cepiv proti koronavirusni bolezni tudi na območjih, kjer zdravstveni sistemi še niso dovolj dobro razviti,« je zapisano v skupni izjavi. »Bog je na zemljo poslal svojega Sina, da bi tako izrazil svojo ljubezen in skrb za vse nas. Ta dobra novica je še kako pomembna tudi danes. Bodimo njene žive priče, tudi sami izkazujmo odgovornost in skrb,« pišejo predstavniki evropskih Cerkva.

V času, ko družba najbolj potrebuje medsebojno povezanost, solidarnost in edinost, se med ljudmi širita strah in razdeljenost.

V Konferenci evropskih Cerkva so povezane pravoslavne, anglikanska, starokatoliška in različne evangeličanske Cerkve, Komisija škofovskih konferenc pri Evropski uniji pa zastopa interese Katoliške cerkve pri ustanovah Evropske unije. Obe delovni telesi imata svoj sedež v Bruslju.

FOTO: Vatican Media

Stopnja precepljenosti in hospitalizacije

Zadnja vala koronaepidemije, ki sta ju povzročili predvsem različici delta in v zadnjem času omikron, sta evropske države prizadela z različno močjo in hitrostjo, kar se zdi, da je povezano s stopnjo precepljenosti, čeprav cepljenost ne pomeni, da se virus ne prenaša. Primerjalni podatki med evropskimi državami na prvi pogled kažejo, da je ob večji precepljenosti stopnja hospitalizacij in smrtnosti občutno nižja.

Primerjalni podatki med evropskimi državami na prvi pogled kažejo, da je ob večji precepljenosti stopnja hospitalizacij in smrtnosti občutno nižja.

Države z okoli 50-odstotno stopnjo precepljenosti prebivalstva imajo višje število hospitalizacij kot tiste z bolj množično precepljenostjo. V zadnjih mesecih je bilo število hospitalizacij še pomembnejši pokazatelj, če upoštevamo, da cepiva preprečujejo hujše oblike bolezni, same okužbe pa ne odsevajo resničnih razsežnosti novega vala.

Zgolj cepiva ne zadoščajo

Kljub temu pa zgolj precepljenost ne zadošča za pojasnitev različnih pojavnosti koronaepidemije. Pri tem pomembno vlogo igrajo tudi spremembe v vedenju prebivalstva glede na letni čas, pa tudi postopno sproščanje ukrepov v številnih državah. Predvsem pa je pomemben podatek, da se učinkovitost cepiva s časom zmanjšuje, zaradi česar marsikje spodbujajo tretji odmerek cepiva. Mnoge vlade premišljujejo tudi o tem, da bi cepljenje proti koronavirusni bolezni razglasile za obvezno. To so doslej storili v Avstriji, ob polni podpori tamkajšnjih škofov.

Nalaganje
Nazaj na vrh