Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mateja Logar o odgovornosti do sebe in drugih med prazniki

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 12. 2021 / 14:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2021 / 16:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mateja Logar o odgovornosti do sebe in drugih med prazniki
Mateja Logar: »Ukrepi so dobronamerni.« FOTO: P. T.

Mateja Logar o odgovornosti do sebe in drugih med prazniki

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je na današnji novinarski konferenci v luči prihajajočih božično-novoletnih praznikov pozvala ljudi, naj ostanejo odgovorni do sebe in drugih.

Kot je izpostavila Logarjeva, se razmere v intenzivnih notah slovenskih bolnišnic še ne umirjajo, čeprav je opazen trend zmanjševanja okužb. Izrazila je željo, da med prazniki ne sme priti do poslabšanja epidemiološke situacije.

Prostih le osem postelj

Čeprav smo priča počasnemu izboljševanju trenda okužb, je epidemiološka situacija v Sloveniji še vedno ena najslabših v Evropi. V UKC Ljubljana je trenutno prostih le osem postelj, od tega bi za uporabo petih potrebovali dodaten kader, poudarja Logarjeva in opozarja, da je treba sprejete ukrepe spoštovati. »Ukrepi so dobronamerni, saj z njimi omogočamo dokaj normalno življenje in dostopnost zdravstvenih storitev.«

Odgovorno druženje

Prostore, v katerih se druži več ljudi, je treba zračiti vsako uro, je bila jasna Logarjeva in dodala, da je ključno, da se pred druženjem ljudje testirajo ter navedla druge že znane ukrepe, kot so nošenje maske, razkuževanje in umivanje rok, pravilna higiena kašlja, upoštevanje pogoja PCT in cepljenje. Vse to po njenem mnenju pomeni odgovorno ravnanje.

Uporaba mask

Še enkrat več je pozvala k uporabi mask, ki so po njenih besedah še vedno zelo učinkovito orodje za boj proti epidemiji. Če ni mogoče ohranjati 1,5 metra varnostne razdalje, je uporaba maske potrebna tudi na prostem, je dodala. Pozvala je k uporabi kirurške maske, ki jih je treba menjavati vsaki dve uri. Kirurške maske so, kot pravi, enostavne za uporabo in nudijo zadostno zaščito.

O cepljenju otrok

Glede priporočil za cepljenje otrok, mlajših od 12 let, je dejala, da bodo znana po 13. decembru, ko naj bi imela sestanek na to temo svetovalna skupina za cepljenje. Poudarila je, da slovenski pediatri celjenje priporočajo.

Vojaška zdravstvena enota pomaga v štirih bolnišnicah

V času covida-19 je Vojaška zdravstvena enota vzpostavila posebno organiziranost za preprečevanje širjenja okužb. Postavili so posebno operativno skupino, strokovno svetovalno skupino poveljnika sil Slovenske vojske, epidemiološko in analitično skupino, mobilne skupine za testiranje in dezinfekcijo ter cepilna mesta. Od sredine novembra zagotavljajo tudi enote vojaških zdravstvenih delavcev, ki ob porastu hospitaliziranih s covid-19 pomagajo v slovenskih bolnišnicah – v Univerzitetnih kliničnih centrih Ljubljana in Maribor ter celjski in novomeški splošni bolnišnici, je na ločeni novinarski konferenci povedal poveljnik Vojaške zdravstvene enote polkovnik Aleksander Vidergar.

Nalaganje
Nazaj na vrh