Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropa mora Afriko jemati resno

Objava: 30. 11. 2010 / 08:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropa mora Afriko jemati resno

Predsednik komisije Pravičnost in mir kardinal Turkson od evropsko-afriškega vrha pričakuje, da bo Evropa Afriko obravnavala kot enakovredno sogovornico.

Pred velikim evropsko-afriškim vrhom, ki se je včeraj pričel v libijski prestolnici Tripolis, je predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir, kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, evropske vlade pozval k drugačnemu ravnanju s sosednjo celino. Evropa mora Afriko vzeti resno in Afričane sprejeti kot enakovredne sogovornike, je ganski kardinal povedal v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA. Kot pomankljivost je poudaril dejstvo, da vladni voditelji evropskih držav zelo redko potujejo na uradni obisk v Afriko, potožil pa je tudi nad evropskimi subvencijami za razvoj afriškega kmetijstva.

Kardinal Turkson je eden najbolj znanih katoliških predstavnikov afriške celine. Evropejcem očita, da so po koncu kolonizacijskega obdobja njegovo domačo celino povsem zanemarili. Evropejci so bili 'prvi obiskovalci Afrike', vendar so za seboj pustili praznino, ki jo zdaj poskuša zapolniti Kitajska'. Evropa mora storiti vse, da bi to praznino uspela zmanjšati in zapolniti sama.

Afriški kardinal poziva Evropejce, naj podpirajo Afričane v njihovih razvojnih korakih, posebej na področju boja proti revščini, posredovanju vrednot, preglednosti v delovanju vlad, ter na področju pravic žensk in otrok. Do izpolnitve ciljev, ki so bili zadani leta 2000 ob prelomu tisočletja, je še pet let časa, vendar mora biti zunanja pomoč Afriki v tem primeru enotna. Povsem nesmiselno je po eni strani skrbeti za čisto pitno vodo, po drugi strani pa množično onesnaževati podtalnico zaradi pridobivanja rudnin in dragih kamnov, kar v Afriki počnejo tuja podjetja.

Kardinal Turkson je Evropejce tudi pozval, naj se dejavno zavzemajo za mir na afriških tleh. Mir pomeni mnogo več kot le odsotnost vojne, je poudaril kardinal, vedno morata biti v ospredju pravičnost in svoboda ljudi. Ni dovolj, da mediji le poročajo o nenehnih mirovnih operacijah, če pa na tistih območjih dejansko prihaja do oboroženih spopadov in resničnih vojn. Vse to lahko vodi do relativizacije nasilja.

Na svetu trenutno poteka dvajset oboroženih spopadov, od teh jih je osem v Afriki in devet v Aziji. Obličje sodobne vojne se je sicer od konca hladne vojne močno spremenilo, jedro pa ostaja enako – vedno gre za nepravičnost, zlorabo in nasilje.

Kardinal Turkson vabi, naj mir razumemo v smislu papeževe okrožnice 'Ljubezen v resnici'. Čeprav religije pogosto predstavljajo vzrok za vojno, na splošno označujejo enotnost in mir med ljudstvi.

Evropsko-afriški vrh v libijskem Tripolisu se zaključuje danes, gre pa za drugo srečanje omenjenih celin po letu 2007.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh