Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Evropa ne sme pozabiti Lampeduse’

Objava: 19. 05. 2011 / 10:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Evropa ne sme pozabiti Lampeduse’

Predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Bagnasco, Rim in Bruselj poziva k dolgoročni begunski politiki.

Predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Angelo Bagnasco, svojo domovino in celotno Evropsko zvezo poziva k dolgoročni begunski politiki. Novodobni izjemni položaji in nepredvidljivost časov zahtevajo dlje segajoče in učinkovitejše odgovore, je kardinal Bagnasco povedal med svojim včerajšnjim obiskom na sredozemskem otoku Lampedusa. Evropa in Italija po njegovih besedah ne smeta pozabiti otoka, ki je prvi cilj večine afriških beguncev, in pri obravnavi prebežnikov mora Evropa določiti svoja lastna merila, ki bodo ustrezala njenim zmogljivostim.

Med bogoslužjem v župnijski cerkvi na Lampedusi se je kardinal Bagnasco zahvalil prebivalcem tega sredozemskega otoka za njihov ‘preprost in prisrčen’ sprejem beguncev. Njihova konkretna dejanja so zgleden primer za vse tiste, ki veliko govorijo in malo naredijo, je pojasnil kardinal.

Predsednik Italijanske škofovske konference je otok obiskal, da bi se osebno pozanimal o položaju številnih prebežnikov. Popoldne se je sestal s predstavniki državnih varnostnih sil in s prostovoljci. Na koncu si je želel obiskati še sprejemni tabor, kjer trenutno prebiva dvestopetdeset beguncev. Na mestu, kjer je v začetku maja eden izmed begunskih čolnov doživel brodolom, je kardina položil spominski venec. V nesreči so uspeli rešiti okoli petstotrideset afriških prebežnikov, najmanj trije pa so utonili.

Kardinala Bagnasca je med njegovim obiskom spremljal predsednik Siciljanske Škofovske konference, kardinal Paolo Romeo, ter nadškof iz Agrigenta, Francesco Montenegro, v čigar pristojnosti je Lampedusa. Na otok, ki leži med obalo Tunizije in Sicilije, je od izbruha nemirov v severni Afriki v začetku letošnjega leta prispelo že več kot trideset tisoč prebežnikov.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh